OSLO

Norveška planira smanjiti potrošnju stabilizacijskog fonda u idućoj godini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Norveška planira smanjiti potrošnju stabilizacijskog fonda u idućoj godini budući da se gospodarstvo brže oporavlja od koronakrize no što se dosada procjenjivalo, objavila je vlada u srijedu u proračunskim projekcijama za iduću godinu. 

Vlada je parlamentu predložila da se iduće godine iz stabilizacijskog fonda povuče 313,4 milijarde norveških kruna (33,56 milijardi dolara). Ove bi godine trebale biti povučene 404,3 milijarde.

Riječ je o prijedlogu proračuna za iduću godinu kada se u Norveškoj održavaju parlamentarni izbori, podsjeća Reuters.

Projicirani strukturni deficit za 2021., iz kojeg je izuzeta nafta, odgovara tri posto očekivane vrijednosti fonda na kraju 2020., objavilo je ministarstvo financija. Njegova očekivana razina u potpunosti je u skladu s ograničenjima potrošnje koje nalaže parlament.

Projicirana potrošnja za 2020. odgovara 3,9 posto vrijednosti fonda, u skladu s propisom koji omogućuje povlačenje dodatnih iznosa u razdoblju slabijih gospodarskih rezultata. U svibnju procijenili su potrošnju na 4,2 posto vrijednosti fonda.

Vlada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP), koji također ne uključuje naftu, u ovoj godini pasti za 3,1 posto, što će biti najlošija izvedba norveškog gospodarstva od Drugog svjetskog rata. U svibnju su bili predviđali pad za četiri posto.

Za iduću godinu predviđaju rast aktivnosti za 4,4 posto, premda u ministarstvu financija upozoravaju na kontinuirano veliku neizvjesnost u procesu oporavka.

„Iako je oporavak aktivnosti brži nego smo bili očekivali u svibnju, razina aktivnosti vjerojatno će još dugo biti slabija u usporedbi s razdobljem prije ove krize”, stoji u priopćenju ministarstva.

Stabilizacijski fond upravlja imovinom vrijednom oko 1.100 milijardi dolara koju je stekao ulaganjima prihoda države od prodaje nafte u inozemnu imovinu, uključujući dionice, obveznice i nekretnine. Po glavi stanovnika vrijedan je oko 212 tisuća dolara, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter