AMSTERDAM

Nizozemska vlada nije poštovala proceduru pri kupnji udjela u Air France KLM-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemska vlada nije pri kupnji 14 posto udjela u avioprijevozniku Air France KLM-u poštivala propisanu proceduru, odlučio je u srijedu nizozemski revizorski sud.

Kako bi osigurala veći utjecaj na sudbinu KLM-a, vlada je kupila dionice ali prethodno nije o tome obavijestila parlament. Tvrdi da je zaobišla proceduru kako objavom ne bi prekršila propise o trgovanju na temelju povlaštenih inflormacija i povećala troškove.

Revizorski sud je pak zaključio da prema ustavu ministri "moraju unaprijed obavijestiti parlament o takvim transakcijama" a ne dovesti ga pred gotov čin.

"Prema našem mišljenju, transakcija je, dakle, bila neregularna", stoji u priopćenju.

U veljači prošle godine ministar financija Wopke Hoestra platio je za udio u grupi 774 milijuna eura a danas on vrijedi trećinu tadašnje vrijednosti.

Presuda revizora ne povlači za sobom obavezu poništenja transakcije ali uključuje niz preporuka. Tako se vladi sugerira da u budućnosti izbjegava takve poteze.

Ministar Hoekstra kazao je da je bio u dvojbi zbog kontradiktornih propisa prema kojima mora obavijestiti parlament ali istodobno ne smije objavljivati informacije kako ne bi utjecao na cijenu dionica Air Francea.

"U konzultacijma s parlamentom postignuti su novi sporazumi o drugačijem tretmanu objave povjerljivih informacija koje bi mogle utjecati na cijene dionica na tržištu", rekao je Hoekstra.

"Njih u posljednje vrijeme koristimo na zadovoljavajući način u pripremi mjera podrške za KLM", dodao je.

Odluka revizora nije povezana s trenutnim pregovorima o četiri milijarde eura nizozemske državne pomoći KLM-u u sklopu šireg francusko-nizozemskog paketa mjera potpore grupi Air France KLM u vrijeme pandemije koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter