ZAGREB

Hrvatska udruga za vodik priprema "Tjedan vodika" u Splitu i Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nedavno osnovana "Hrvatska udruga za vodik" priprema 'Tjedan vodika' koji će se održati u sklopu neformalnog sastanka Vijeća ministara zaštite okoliša i energetike EU od 26. do 28. travnja u Splitu, te 30. travnja 2020. godine u Zagrebu, izvijestili su iz Hrvatske udruge za vodik. 

Hrvatska udruga za vodik registrirana je pri 'Hydrogen Europe' te je time postala službeni predstavnik naše zemlje u tom visokom europskom tijelu za vodik. Jedan od prvih projekata koje Udruga trenutno provodi  organizacija je 'Tjedna vodika' uz veliku podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 'Tjedan vodika' održat će se u sklopu neformalnog sastanka Vijeća ministara zaštite okoliša i energetike EU od 26. do 28. travnja u Splitu, te 30. travnja 2020. godine u Zagrebu.  

Udruga za vodik osnovana je kao industrijsko-akademsko partnerstvo sa svrhom poticanja razvoja hrvatskog gospodarstva u području vodikovih tehnologija odnosno proizvodnje, pohrane, distribucije i korištenja vodika. Udruga će promicati vodikove tehnologije kako bi one postale ključne komponente čiste industrije prihvatljive za okoliš i održivo gospodarstvo Hrvatske.

Područje djelovanja obuhvaća obrazovanje, znanstveno istraživanje, gospodarstvo, međunarodnu suradnju, te inovacije. To uključuje i promicanje razvoja najbolje prakse i standarda u primjeni vodikove energije, pripremanje i distribuiranje novih i točnih informacija o vodiku, sudjelovanje u donošenju energetskih planova (lokalnih, regionalnih, državnih i međunarodnih), te sudjelovanje u izradi i donošenju propisa i standarda koji se odnose na proizvodnju, pohranu i korištenje vodika.

U kontekstu adaptacije na globalne klimatske promjene danas se, naime, najrazvijenije države svijeta usmjeravaju na proizvodnju i korištenje tzv. zelenog vodika, odnosno vodika proizvedenog elektrolizom vode korištenjem obnovljivih izvora energije. Proizvodnja i korištenje zelenog vodika već se godinama istražuje i u Hrvatskoj na spomenutima zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje i splitskom Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje.

Predsjednik Udruge je Frano Barbir sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a potpredsjednica Ankica Kovač sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Profesor Barbir uz ostalo je potpredsjednik Svjetskog udruženja za energiju vodika, a docentica Kovač članica je Izvršnog odbora i predstavnica Hrvatske u Programu suradnje u tehnologiji naprednih gorivnih članaka unutar Međunarodne energetske agencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter