ZAGREB

A1 Hrvatska s porastom ukupnih prihoda, operativne dobiti i investicija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je 336,2 milijuna eura ukupnih prihoda ili 7,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je operativna dobit (EBITDA) porasla za 13,1 posto, na 125,8 milijuna eura, doznaje se iz A1, iz kojeg ističu i značajne poraste investicija u infrastrukturu.

Kapitalne investicije su u odnosu na treći kvartal 2020. veće za 345 posto, a u prvih devet devet mjeseci investicije su iznosile ukupno 66,7 milijuna eura, što je porast od 88,6 posto zbog ulaganja u nove frekvencije i najmoderniju tehnologiju za izgradnju mobilne 5G i fiksne optičke mreže, navode iz A1 Hrvatska, čije je konsolidirane financijske rezultate objavila (matična) Telekom Austria Grupa u Beču.

Za porast ukupnih prihoda u devet mjeseci ove godine kažu da su rezultat snažnog rasta prihoda od usluga, dok su prihodi od opreme ostali na prošlogodišnjoj razini.

Od ostalih podataka iz poslovanja iznose da im broj korisnika širokopojasnog interneta raste za 4,3 posto, uz pad ukupnog broja korisnika fiksnih usluga za 0,2 posto, dok na mobilnom tržištu bilježe snažan rast.

Baza mobilnih korisnika veća je za 6,5 posto, a u porastu je i broj korisnika uz ugovor za 7,4 posto, kao i na bonove za 5 posto, pri čemu napominju i da im je dobra ovogodišnja turistička sezona donijela i značajno povećanje roaminga u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajući rezultate, član Uprave i glavni direktor za financije A1 Hrvatska Goran Manestre kaže da je snažan rast ključnih financijskih pokazatelja u trećem kvartalu 2021. potvrda pozitivnih trendova te istodobno jamstvo nastavka velikog investicijskog ciklusa u najmoderniju tehnologiju i izgradnju prave gigabitne 5G i fiksne optičke mreže.

"Svim korisnicima A1 fiksne infrastrukture omogućen je naime gigabitni pristup, a plan nam je u iduće tri godine optičkom infrastrukturom obuhvatiti 800 tisuća hrvatskih kućanstava. Uz veliku investiciju, A1 već ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, koja pokriva više od 560 tisuća kućanstava", iznosi Manestre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter