ZELENA TRANZICIJA

Ekološka proizvodnja: Stil života, trend i izazovi u kontroli kvalitete

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Ilustracija (Hrvoje Jelavić / Pixsell)


Ekološka proizvodnja postaje stil života. Sve više potrošača traži ekološki uzgojenu hranu, ponajviše zbog svijesti o njezinu utjecaju na zdravlje i okoliš.

U EU-u je više od 1200 oznaka kojima je cilj prikazati neki proizvod boljim od konkurencije. Međutim, Europska komisija dokazala je da je 53 posto takvih tvrdnji lažno. Naime, u EU-u ne postoji jedinstven sustav njihove provjere.

- Ekološka proizvodnja je cjelovit sustav proizvodnje u kojem se posebna pažnja pridaje zaštiti okoliša, ali i zaštiti potrošača kroz zdravstveno ispravnu hranu, objasnio je HTV-ovoj emisiji Potrošački kod Aleksandar Mešić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

- U zadnje vrijeme, kako je prisutna i zelena tranzicija u Europskoj uniji, sve više je prisutno približavanje konvencionalne proizvodnje ekološkoj, dodao je.

Zdenko Podolar iz udruženja OPG proizvođača Slavonije i Baranje rekao je kako ekološka proizvodnja postaje trend.

- Naravno da trendove prate i proizvođači, a s druge strane i potpore koje dolaze iz EU-a i s nacionalne razine isto tako prate ekološku proizvodnju. Znamo da je cilj EU-a do 2030. godine podići tu proizvodnju negdje na 25 posto, a koliko ja znam naša poljoprivredna politika planira da to bude oko 12,5 posto, rekao je Podolar za HRT.

Mešić je istaknuo kako je osnovna razlika između ekološke i konvencionalne proizvodnje u korištenju sredstava za zaštitu bilja i gnojiva.

- U ekološkoj proizvodnji dozvoljeno je koristiti samo mikrobiološke i biološke pesticide i prirodna gnojiva, dok je u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeno koristiti sve što je dozvoljeno u ekološkoj, a uz to i kemijski sintetizirane pesticide, kao i umjetna gnojiva, dodao je.

I dalje ima onih koji varaju

Kumice na placu često ističu da je njihova hrana 100 posto ekoproizvod. Potrošači nemaju druge nego vjerovati im. Rezultati nadzora poljoprivredne inspekcije pokazuju da i dalje ima onih koji varaju. Prijašnjih godina neki su ekoproizvođači bili raskrinkani - u njihovim proizvodima otkriveni su pesticidi. Kupovalo se i na zelenoj tržnici i prodavalo u ekotrgovinama.

- Jako je teško kontrolirati male proizvođače. Svaki taj inspekcijski nadzor košta dosta novca i izlazak ljudi na teren i da bi se zaista utvrdilo radi li se o ekološkom proizvodu potrebno je napraviti kemijsku analizu, rekao je Mešić.

Ekološki proizvod mora sadržavati 95 posto ili više ekoloških sastojaka. Količina od 5 posto morala se ostaviti zbog neizbježnih oštećenja poput oštećenja od kiše ili vjetra. Na policama domaćih trgovina otkriveno je da najmanje pet posto proizvoda nosi lažne ekooznake.

U njima su pronađeni tragovi sredstava kojima nisu smjeli biti tretirani. Kupci su zbog toga oprezni, no najviše negoduju zbog cijene ekoproizvoda, koji su i do 70 posto skuplji.

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter