TRŽIŠTE ENERGENATA

Blagi skok cijena nafte. Barel iznad 75 dolara

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 75 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju i nagađanja da bi meta najavljenog izraelskog napada na Iran mogla bi i naftna infrastruktura.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 76 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,14 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 70,96 dolara.

Trgovci su ovaj tjedan analizirali podatke o potražnji i špekulirali o metama najavljenog izraelskog napada na Iran.

Američke zalihe nafte porasle su u prošlom tjednu za čak 5,5 milijuna barela, pokazali su podaci ministarstva energetike, raspirivši zabrinutost za potražnju.

Trgovce je razočarao i 4,6-postotni rast kineskog BDP-a, ali industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji oporavili su se u rujnu, a kineska središnja banka snizila je kamatne stope kako bi oživjela potrošnju.  

Tržišta pak priželjkuju detalje poticaja, uz procjenu da neće u većoj mjeri potaknuti potražnju za naftom.

U četvrtak težište se premjestilo na predsjedničke izbore u SAD-u i na odmjeravanje snaga Donalda Trumpa i Kamale Harris.

"Trump je prema aktualnim podacima s kladionica ispred Harris, a on predlaže da glavni dobavljač nafte bude SAD", rekao je Kelvin Wong iz OANDA-e, upozorivši da bi takva pozicija SAD-a mogla smanjiti cijene.

Kladioničari daju prednost Trumpu, ali neke ankete pokazuju da je razlika suviše mala i da je rezultat neizvjestan.

Trgovci još čekaju i najavljeni odgovor Tel Aviva na iranski napad balističkim projektilima na vojne ciljeve u Izraelu zbog signala da bi meta mogla biti i iranska naftna postrojenja.

Teheran je projektilima reagirao na izraelsko bombardiranje glavnog grada Libanona Bejruta u kojem su poginule stotine civila i skupina vojnih i političkih dužnosnika Hezbollaha. 

Tel Aviv je pokrenuo i kopnenu ofenzivu na Libanon, a Hezbollah je odgovorio raketama i aktivirao postrojbe. Izraelske oružane snage istodobno nastavljaju napade u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

"Tržišni sudionici i dalje su u osnovi razapeti između rizika za ponudu zbog napetog stanja na Bliskom istoku i zabrinutosti za potražnju", zaključili su analitičari Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 23 centa, na 74,70 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter