Svjetska tržišta  

Oprez na azijskim tržištima uoči američkih i japanskih izbora

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Na azijskim burzama u utorak je većina indeksa završila u crvenome, prateći tako gubitke zabilježene na Wall Streetu, dok se tečaj dolara drži na najvišoj razini u zadnjih nekoliko mjeseci, a cijena zlata raste na nove rekordne razine, dok investitori zabrinuto čekaju na ishod skorašnjih američkih predsjedničkih izbora.

MCSI indeks azijskih burzi oko 6,00 sati bio je u minusu 0,8 posto. Tokijski Nikkei, pak, spustio se za 1,3 posto, na 38.459 bodova. Znatnije je pao i australski ASX 200, za 1,66 posto. No, kineske burze su u plusu za otprilike pola posto, oporavljajući se nakon nedavne korekcije, dok investitori čekaju detalje oko novih mjera tamošnje vlade za poticanje usporenog gospodarskog rasta. 

Investitori sve više u fokusu imaju skorašnje predsjedničke izbore u SAD-u, dok izborne ankete pokazuju da su oni neizvjesni. U takvim razdobljima investitori su skloni kupovati sigurniju imovinu, tako da je cijena zlata dosegnula novu rekordnu razinu od 2.740 dolara za uncu, a porasli su i prinosi na 10-godišnje američke trezorske zapise na 4,19 posto, najvišu razinu u 12 tjedana.

"Sve je veći fokus na američke izbore i fiskalnu dinamiku u SAD-u. Bez obzira tko pobjedi, ne vidi se put ka fiskalnoj konsolidaciji", ustvrdio je strateg u ANZ-u Jack Chambers.

Na valutnim tržištima, tečaj dolara raste, poduprt jačanjem prinosa na američke trezorce. Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 103,96 bodova te je na putu da ostvari dobitak veći od tri posto od početka mjeseca. Ipak, spustio se s jučer dosegnute najviše razine od 1. kolovoza - 104,02 boda. 

Eurom se pritom trguje po 1,0819 dolara, što je blizu njegove najniže razine od 2. kolovoza, dok je tečaj jena na najnižoj razini u zadnja 2,5 mjeseca od 150,67 jena za dolar.

Analitičari smatraju da nedavni rast dolara odražava očekivanja da će Donald Trump pobjediti u predsjedničkoj utrci u SAD-u, pri čemu se smatra da će njegova trgovinska, porezna i imigracijska politika vjerojatno dovesti do veće inflacije i većih prinosa.

"Pobjedi li Trump, možemo očekivati ??donekle burno okruženje s puno neizvjesnosti. Dok bi se Trumpova pobjeda mogla promatrati kao kratkoročni vjetar u leđa za tržišta, dugoročno gledano, slika izgleda sasvim drugačije... na neki način, na pobjedu Harrisovu gledamo kao na 'status quo' ishod, kojim bi vjerojatno nastavile postojeće politike i podrazumijevao se sporiji proces promjena politike", navode stratezi PineBridge Investmentsa u bilješci klijentima.

Fokus valutnih tržišta je i na općim izborima u Japanu ove nedjelje. Dok se ankete razlikuju o tome koliko će mjesta osvojiti vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP), tržišta su optimistična da će LDP, zajedno s mlađim koalicijskim partnerom Komeitom, pobjediti.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter