Lead.You

Predstavljena udruga hrvatskih liderica

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Liderstvo nije pitanje spola, ono znači imati viziju, izazvati status quo i hrabro voditi kroz neizvjesnost, rekla je u utorak na predstavljanju Udruge hrvatskih liderica Lead.You njezina predsjednica Jasminka Horvat Martinović.

Cilj udruge je dijeliti iskustva, osnaživati se, koristiti snagu ženskog liderstva i mijenjati društvo, rekla je. 

"Želimo svijet u kojem se žene u biznisu ne ističu kao iznimke. Želimo liderstvo bez predznaka i etiketa", istaknula je Horvat Martinović.

Dodala je kako od kreatora politika liderice žele okvir za stvaranje društva koje cijeni talent, kompetenciju i strast, bez obzira dolazi li od žene ili muškarca.

Navela je kako se mora otvoreno razgovarati o tome zašto žene, iako obrazovanije, često ne uspijevaju napraviti onaj posljednji korak prema vrhu. Ili su i dalje na istim pozicijama  ili manje plaćene od muških kolega.

"Napredak postoji, ali tempo promjena mora biti brži", kazala je napominjući kako je Lead.You tu da te promjene potakne i osnaži.

Aktivnosti Udruge, kako je rekla, kreću odmah - okupljat će se oko raznih poslovnih i tema osobnog razvoja, ali i općedruštvenih tema i to u raznim formatima - od konferencija, poslovnih susreta do mentorstva.

Rad udruge svojim dolaskom je podržao premijer Andrej Plenković koji je rekao kako smatra da je ovakvo okupljanje odličan doprinos da se na razini politike, države, gospodarstva i svih drugih društvenih aktivnosti prepozna koliko su žene bitne za uspjehe hrvatskog društva.

Participacija žena u društvenom životu je sve veća, no jako je puno prostora za napredak, kazao je.

U Hrvatskoj je u upravama velikih sustava 23 posto žena što pokazuju da se i tu može napredovati, a i broj zastupnica u Saboru također može biti veći, rekao  je.

Upozorio je da su žene slabije plaćene od muškaraca, no razlika se smanjuje te je prije osam godina bila 100 eura, a danas je 50-tak eura.

Naveo je kako Vlada posebno vodi računa o aktivnim mjerama zapošljavanja - prije osam godina bilo je 118 tisuća nezaposlenih žena, a danas 44 tisuće.

Vjeruje kako će udruga stvoriti novu društvenu dinamiku koja će rezultirati većom zastupljenošću žena na svim ključnim pozicijama u društvu i gospodarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter