svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni, u fokusu kineski podaci

| Autor: Hina
Burza (Reuters)

Burza (Reuters)


Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno dok ulagači analiziraju niz novih izvješća iz kineskog gospodarstva, među ostalim o većem nego što se očekivalo rastu bruto domaćem proizvoda (BDP).

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,7 i 0,9 posto, dok su u Japanu, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Kineske su burze umjereno porasle, nakon što je objavljeno da je tamošnji BDP u proteklom tromjesečju porastao 4,6 posto na godišnjoj razini, nešto više nego što se očekivalo, no sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od ciljane razine kineskih vlasti od oko 5 posto.

Osim toga, obavljeno je da je u rujnu potrošnja u maloprodaji porasla 3,2 posto na godišnjoj razini, a industrijska proizvodnja 5,4 posto.

Oba su podatka bolja nego što se očekivalo, a ulagači se nadaju da će se idućih mjeseci, zahvaljujući novim poticajnim monetarnim i fiskalnim mjerama, rast gospodarstva ubrzati.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla i kreće se oko najviših razina u dva i pol mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149,50 na 149,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0840 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0850 dolara.

Jučer je Europska središnja banka već treći put ove godine smanjila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle i tako nadoknadile jučerašnje gubitke. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,23 posto, na 74,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,34 posto, na 70,90 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter