zse

Očekuje se stagnacija Crobexa na rekordnim razinama

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što je jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, a ostaje za vidjeti hoće li i promet ostati na povišenim razinama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je ojačao skromnih 0,05 posto, na novu rekordnu razinu od 3.009 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,6 posto, na rekordnih 1.896 bodova.

Oba indeksa nastavila su tako višednevni uspon, pri čemu Crobex raste već peti trgovinski dan zaredom, a Crobex10 sedmi dan.

No, među sektorskim indeksima jedino je ojačao Crobexindustrija, za 0,1 posto, dok je najviše pao Crobextransport, više od 2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,85 milijuna eura, oko 650 tisuća manje nego dan ranije.

Ukupni promet 'podebljao' je blok promet od 270 tisuću eura dionicom Ericssona Nikole Tesle po cijeni od 188 eura za dionicu.

„Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze jučerašnje su trgovanje zaključili porastom svojih vrijednosti. U redovitoj trgovini ostvareno je 3,8 milijuna eura dioničkog prometa, a glavnina iznosa, odnosno 2,7 milijuna eura, odnosila se na promet dionicom HT-a”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Dionicom HT-a jučer je, treći dan zaredom, ostvaren najveći promet, 2,73 milijuna eura, a cijena joj je porasla 2,32 posto, na 35,3 eura.

S prometom od 238 tisuća eura slijedila je povlaštena dionica Adrisa, koja je poskupila 0,34 posto, na 59,60 eura.

Dionicom Končara ostvaren je, pak, promet od oko 133 tisuće eura, uz rast cijene za pola posto, na 404 eura.

Znatniji promet, gotovo 130 tisuća, zabilježila je i dionica Zagrebačke banke, a cijena joj je pala gotovo 2 posto, na 20 eura.

Među likvidnijima, najviše je porasla cijena dionice Dalekovoda, za 3,95 posto, na 3,68 eura, dok je najviše pala cijena dionice Ingre, za 7,11 posto, na 1,83 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 28 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 11 pala, a pet stagnirala.

Europske burze pale, Wall Street porastao

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 posto, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,27, a pariški CAC 0,40 posto.

„Na značajnijim europskim tržištima indeksi su uglavnom zabilježili minuse. Burze su pratile korekciju Wall Streeta od dan ranije, posebice nakon pada dionica energetskog i tehnološkog sektora. Pored navedenih sektora, korigirane su i dionice u segmentu luksuznih proizvoda, nakon što je kompanija LVMH objavila slabije nego što se očekivalo poslovno izvješće za treći kvartal”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, pak, cijene dionica jučer porasle i tako nadoknadile gubitke od prethodnoga dana. Pritom je Dow Jones ojačao 0,79 posto, dok je S&P 500 porastao 0,47, a Nasdaq indeks 0,28 posto.

„Američki dionički indeksi jučerašnje trgovanje su zaključili rastom vrijednosti, pri čemu je indeks Dow Jones dan zaključio na rekordnoj razini. Rast indeksa je potaknut dobrom izvedbom dionica financijskog sektora uslijed objava solidnih financijskih rezultata za protekli kvartal”, objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter