može li vlada stati tome na kraj?

Cijene hrane i dalje divljaju. Dopredsjednik Udruge trgovine HUP-a: Marže uopće nisu rasle

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Vlada je danas odlučila kako će od Nove godine bruto minimalna plaća rasti na 970 eura. Istodobno, cijene hrane i dalje divljaju, a svaki odlazak u trgovinu novi je udar na kućni budžet. Tko je kriv za stalna poskupljenja hrane ako su cijene poljoprivrednih proizvoda i energenata mjesecima mirovale? Mogu li tome stati na kraj Vlada ili Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja? 

Na pitanje zašto cijene hrane stalno rastu, Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine HUP-a, odgovorio je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno da sve raste, ne samo hrana - za koju je rekao da je zadnjih godinu dana rasla rasla svega 3,1 posto.

- Marže nisu uopće rasle. Marže kod mlijeka i mliječnih proizvoda, kod mesa i mesnih prerađevina čak su nešto niže u postotku, dok su, recimo, marže kod voća i povrća, kod konditorskih proizvoda nešto više. To su službeni podaci, rekao je Budimir.

Na Budimirovu izjavu o maržama saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović je rekla da je u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu cijena hrane i prehrambenih proizvoda te higijenskih potrepština već kumulativno narasla 42 posto. - Apsolutno najviše u Europskoj uniji, dodala je.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, rekao je da je inflacija pojela značajan dio nominalnog rasta, ali da je realan rast plaća u posljednjih osam godina još uvijek 30 posto.

Na pitanje treba li nešto poduzeti oko divljanja cijena hrane, Piletić je rekao da sasvim sigurno treba, dodavši da je Vlada činila ono što je u njezinim ovlastima. Istaknuo je zamrzivanje cijena 30 najosnovnijih proizvoda, snižavanje PDV-a i reguliranje cijene energenata.

Predsjednik GSV-a Krešimir Sever rekao je da plaće ne prate troškove života. Citirajući statistiku, rekao je da hrana i dalje poskupljuje više nego što je prosječna inflacija u zemlji. - Hrana je praktički nekontrolabilna, ona neprekidno ide prema gore, rekao je Sever.

Međutim, rekao je da država može vrlo malo kad je riječ o cijenama hrane.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter