novi podaci

Stabilizira se tržište nekretnina

| Autor: Hina
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


I dok je u prvom kvartalu 2024. godine tržište nekretnina u Hrvatskoj zabilježilo smanjenu aktivnost, u drugom kvartalu ponovno je oživjelo, što je pridonijelo stabilizaciji potražnje u prvoj polovini godine, uz tek blagi pad ukupnog broja transakcija, podaci su agencije za nekretnine Opereta objavljeni u utorak. 

Prema Operetinim podacima, u prvoj polovini godine ostvareno je 67.415 evidentiranih kupoprodaja nekretnina, što je 0,86 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zabilježen je pritom rast transakcija građevinskih zemljišta od 2,07 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na njih 12.016, dok je broj transakcija poljoprivrednih zemljišta smanjen za gotovo 3 posto na 14.776, a prodaja stanova i apartmana za 7,96 posto na 13.339.

"Prva polovina 2024. godine obilježena je najavom nacionalnog programa stambene politike. Konkretne mjere i aktivnosti još uvijek nisu objavljene, što stvara neizvjesnost u pogledu njegove uspješnosti i utjecaja na tržište nekretnina. Kamatne stope na stambene kredite u novoj ponudi fiksne su tijekom cijelog roka otplate. U usporedbi s prethodnim godinama, kamatne stope su se zadržale na višim, ali stabiliziranim razinama bez značajnijih povećanja u prvoj polovici godine, što je pružilo određenu sigurnost potencijalnim korisnicima kredita. Daljnji trendovi ovisit će o novim mjerama stambene politike, poreznim politikama i kretanju kamatnih stopa", istaknula je naglašava direktorica kreditnog posredovanja u Opereti i suautorica istraživanja Martina Mataić Škugor.

Zagrebačka županija, navode dalje iz Operete, bilježi rast broja transakcija od 13,5 posto u prvoj polovini godine, a Primorsko-goranska županija još i veći rast, za čak 16 posto. Iako je Grad Zagreb i dalje županija s najvećim brojem kupoprodaja na razini Hrvatske, bilježi pad transakcija od 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Sličan trend pada bilježi i Istarska županija, koja uz Zagreb spada među najtraženije, s padom od 6,1 posto.

Kako ističu, Grad Zagreb i dalje je najtraženije područje za kupnju nekretnina, pri čemu se značajan broj transakcija odnosi na kupnju prve nekretnine. Osim stanovnika Zagreba, stanove u glavnom gradu često kupuju i ljudi iz drugih dijelova Hrvatske, motivirani školovanjem djece ili potencijalnom investicijom. U prvoj polovici 2024. godine, najprodavaniji su bili stanovi površine do 65 četvornih metara. 

"Najtraženiji stanovi u Zagrebu su oni veličine između 45 i 65 kvadrata, s jednom spavaćom sobom, u blizini javnog prijevoza. Trešnjevka sjever je najtraženiji kvart, a velik interes kupci pokazuju i za Novi Zagreb – istok te Trešnjevku jug, dok centar grada i Maksimir i dalje ostaju među najpoželjnijim kvartovima. Najmanji postotak kupnje stanova u prvoj polovini 2024. godine zabilježen je u Podsljemenskoj zoni, na Pešćenici te u Vrapče-Podsusedu. Stanovi u Zagrebu uglavnom se prodaju kroz 3,4 mjeseca", kaže Jelena Kravoščanec Todorović, ističući kako je razlika između tražene i realizirane cijene 9,1 posto.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter