Gazprom

Mađarska pregovara s ruskom firmom o većim isporukama plina

| Autor: Hina
(Snimio Marko Juric / Pixsell)

(Snimio Marko Juric / Pixsell)


Mađarska pregovara s ruskim Gazprom o većim isporukama plina u idućoj godini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ruskoj novinskoj agenciji RIA.

„Već smo potpisali (dodatni) ugovor za zadnji ovogodišnji kvartal, koji pokriva veće isporuke po konkurentnoj cijeni, a trenutno pregovaramo o ugovoru za sljedeću godinu”, rekao je Szijjarto u razgovoru objavljenom u utorak.

Gazprom je prošli tjedan priopćio da je s Mađarskom potpisao memorandum o mogućem povećanju isporuka, ne navodeći detalje.

Szijjarto je za RIA-u rekao da memorandum uključuje klauzulu o dodatnim sporazumima koji predviđaju dugoročne ugovore, uz zajamčene konkurentne cijene.

Prošli tjedan Mađarska i Gapzrom potpisali su i ugovor koji bi trebao u potpunosti iskoristiti kapacitete plinovoda Turkstream i Mađarskoj, po riječima ministra vanjskih poslova, omogućuje kupnju većih količina plina prema "svim komercijalnim ugovorima".

Lani je Mađarskoj Turkstreamom isporučeno 5,6 milijardi kubičnih metara plina, a ove će godine od Gazproma dobiti ukupno 6,7 milijardi kubičnih metara plina, rekao je ministar Szijjarto.

U 2025. kupit ćemo dovoljno plina da ćemo u potpunosti iskoristiti kapacitete Turkstreama, dodao je. Prethodno je u razgovoru s novinarima rekao da kapacitet TurkStreama na srpsko-mađarskoj granici iznosi 8,5 milijardi kubičnih metara, navodi ruska novinska agencija Interfax.

Mađarska nema "atraktivnu" alternativu ruskom plinu, rekao je prošli tjedan Szijjarto, istaknuvši da će im plinovod Turkstream osigurati nesmetanu opskrbu i nakon isteka rusko-ukrajinskog ugovora o tranzitu.

Rusko-ukrajinski ugovor istječe krajem godine i otvara pitanja u opskrbi plinom ponajprije zemalja u srednjoj Europi koje nemaju izlaz na more, poput Austrije, Mađarske i Slovačke.

Obustava tranzita ne predstavlja rizik za njihovu opskrbu "u neposrednoj budućnosti", smatra Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući njihova puna skladišta, povezanost plinske infrastrukture i "neizravni" pristup svjetskom tržištu LNG-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter