POČELI OGROMNI PROBLEMI

PUTINOV PLINSKI UDAR NA EUROPU. Isporuke iz Rusije smanjene za čak 60 posto. Kažu zbog "tehničkog kvara"

| Autor: Glas Istre
EPA

EPA


Rusija je u srijedu pojačala energetski pritisak na Europu, smanjujući isporuku plina kontinentu drugi dan zaredom, što je potez koji je Njemačka nazvala "političkim", prenosi Jutarnji list

Dan nakon što je Gazprom poručio da smanjuje isporuke plinovodom Sjeverni tok za oko 40 posto, ruski državni energetski div priopćio je da dodatno smanjuje svoje dnevne isporuke tim plinovodom za trećinu, ukupno za 60 posto, kako izvještava Bloomberg.

Ta ruska energetska tvrtka kao razlog smanjenja isporuka navela je radove na "popravku" kompresorskih jedinica njemačke tvrtke Siemens, koje su ključne za funkcioniranje plinovoda, no Berlin je odbacio taj izgovor.

Gazpromov potez je "politička odluka, a ne tehnički opravdana odluka", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck na tiskovnoj konferenciji, navodi agencija AFP, kako prenosi Radio France Internationale (RFI).

Habeck kaže da potez u srijedu u smjeru daljnjeg smanjenja isporuke pokazuje "da je to očito strategija uznemiravanja i izazivanja povećanja cijena", ali da je sigurnost opskrbe za sada zajamčena.

Talijanski energetski div Eni zasebno je objavio kako ga je Gazprom obavijestio da smanjuje svoje isporuke plina za 15 posto u srijedu, bez objašnjenja. Moskva je tako izvršila još veći pritisak na ionako prenapregnuta europska energetska tržišta, uzrokujući porast cijena plina za više od 25 posto.

Nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, uvelike se oslanjaju na ruski plin za svoje energetske potrebe. No, od početka ruske invazije na Ukrajinu, one pokušavaju pronaći način da se odviknu od ruske moći.

U utrci za alternativnim izvorima energije, Europska unija potpisala je u srijedu plinske sporazume s Egiptom i Izraelom tijekom posjeta šefice Europske komisije Ursule von der Leyen Kairu.

Od početka rata u Ukrajini europske zemlje pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na uvoz iz Rusije, ali su podijeljene oko toga koliko brzo uvesti embargo na plin.

Moskva je već prekinula isporuku nekim europskim kupcima, nakon što nisu ispunili ruski zahtjev da sve "neprijateljske" zemlje plaćaju prirodni plin u rubljima, kao odgovor na niz zapadnih sankcija uvedenih Kremlju zbog invazije na Ukrajinu.

Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Nizozemskoj obustavljene su isporuke nakon odbijanja da pristanu na to.

Eni je u svibnju objavio da je otvorio račune u eurima i rubljima za plaćanje ruskog plina, čime je udovoljio zahtjevima Moskve, ali je inzistirao na tome da je taj korak poduzet u skladu sa sankcijama, prenosi RFI.

Rusija je tako još pojačala strategiju korištenja energije kao oružja daljnjim smanjenjem isporuke prirodnog plina putem svog najvećeg plinovoda u Europu, navodi Bloomberg.

"Industrija se mora pripremiti za nultu količinu ruskog plina", kaže Thierry Bros, bivši energetski analitičar i profesor na Pariškom institutu za političke studije. "Tvrtke iz EU koje su prihvatile promijenjeni ugovor kako bi nastavile primati plin, sada bi trebale shvatiti da politički diktati iz Kremlja mogu doći bilo kada".

Energetski div Uniper, najveći njemački kupac ruskog plina, rekao je kako je dobio 25 posto manje plina nego što je ugovorio od Gazproma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter