zse

Očekuje se mirno trgovanje na početku tjedna, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Burza (Unsplash)

Burza (Unsplash)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok ulagači čekaju nove vijesti s gospodarske scene, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog znatnog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,28 posto, na 2.979 bodova, a Crobex10 za 0,89 posto, na 1.850 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je ojačao Crobexnutris, za 0,91 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 3,95 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,74 milijuna eura, što je za otprilike 2 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 835 tisuća eura blok promet u transakciji s dvije dionice - Končara i Spana 331 tisuću eura.

„Nakon nešto pasivnijeg trgovanja na početku tjedna, krajem tjedna trgovanje se intenziviralo, a indeksi su, uz povećani promet, znatnije porasli, pri čemu se Crobex primaknuo rekordnoj razini i psihološki važnoj granici od 3.000 bodova. Uskoro počinje sezona objava poslovnih izvješća kompanija, pa bi se trgovanje moglo dodatno intenzivirati”, kaže Bruno Barbić, stariji analitičar u odjelu investicijske analize u Erste banci.

U redovnom trgovanju najveći promet imala je prošloga tjedna dionica Zagrebačke banke, gotovo 800 tisuća eura. Cijena joj je skočila 3,61 posto, na 20,10 eura.

S prometom od 675 tisuća eura slijedila je dionica Valamar Riviere, a cijena joj je porasla 2,2 posto, na 5,1 euro.

U fokusu investitora bila je i dionica Končara, s prometom od 651,5 tisuća eura i skokom cijene za 1,07 posto, na 378 eura.

Znatniji promet imala je i dionica HPB-a, oko 530 tisuća eura, a poskupila je 5,83 posto, na 254 eura, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Veća dobitnica bila je i dionica Atlantic grupe, s rastom cijene za 4,95 posto, na 53 eura.

Najveći pad cijene među likvidnijima imala je, pak, dionica Luke Ploče, za 7,8 posto, na 130 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je njih 24 ostvarilo rast cijene, 21 pad, a 11 stagnaciju.

Svjetske burze porasle

I na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,2 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,1 posto.

„Premda su splasnula očekivanja da će američka središnja banka nastaviti s agresivnim smanjenjem kamata, s obzirom da inflacija ne popušta tako brzo kako su se ulagači nadali, Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove rekordne razine. To se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih banaka. Naime, u petak je izvješćima nekoliko najvećih banaka započela sezona objava financijskih izvješća za treće tromjesečje, a očekuje se rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u odnosu na isto lanjsko razdoblje”, objašnjava Bruno barbić.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, no frankfurtski DAX ojačao je 1,3, a pariški CAC 0,5 posto.

„Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će Europska središnja banka ubrzati tempo smanjenja kamatnih stopa. S obzirom da je inflacija u eurozoni pala ispod ciljane razine od 2 posto, očekuje se da će ECB nastaviti smanjivati svoju kamatnu stopu za četvrtinu boda na svakom sastanku do ožujka. A smanjenje kamata trebalo bi potaknuti rast gospodarstva eurozone”, zaključuje Bruno Barbić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter