eksplozija cijena najmova

I New York je pokušao ograničiti kratkoročni najam, pa im se obilo o glavu. Čeka li to i Hrvatsku?

| Autor: Alenka Juričić Bukarica
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Nije Hrvatska New York, a i jasno je na čiji mlin vodu tjeraju OTA platforme, no na marginama priče o ograničavanju iznajmljivanja stanova turistima u velikim gradovima, zanimljiva je i ona iz Velike Jabuke. Dok su Budimpešta i Istanbul posljednje u nizu svjetskih metropola koje nastoje ograničiti ili izbaciti apartmane iz centra grada, u New Yorku se to pokušalo još prošle godine.

Godinu dana nakon uvođenja spornog zakona 18 (LL18) prošlog rujna, Airbnb je sada pozvao gradske vlasti New Yorka da ga ponište, navodeći kao razlog sve veće stanarine i nedostatak izbora alternativnog i pristupačnog smještaja u gradu otkako su propisi stupili na snagu prije dvanaest mjeseci.

Neispunjen cilj

Primarni cilj lokalnog zakona 18 (LL18) u New Yorku o kojem se naširoko raspravljalo, bilo je kontrolirati cijene dugoročnog najma, no taj cilj, smatraju u Airbnbu, nije postignut. Umjesto toga, prema Airbnbu, "potrošači se sada suočavaju s povijesno visokim cijenama hotela, a stanovnici se susreću s neviđeno visokim cijenama stanarina". Za međunarodne putnike, New York sve više postaje nedostižna destinacija iz snova, s cijenama hotela i stanarina u velikom porastu, kažu.

Socijalne i ekonomske razlike također postaju sve izraženije. Na primjer, Gospodarska komora Brooklyna istaknula je da je u ovom gradu u kojem troškovi života neprestano rastu, gubitak prihoda od kratkoročnog najma doma ozbiljno utjecao na one koji se oslanjaju na taj izvor prihoda za pokrivanje osnovnih troškova života, kao i na male tvrtke ovisne o turizmu.

U objavi Airbnbja se naime navodi da su, uz ostalo i kao posljedica zakona 18, prosječne cijene hotela u New Yorku porasle za 7,4 posto u srpnju 2024. u odnosu na srpanj 2023., dok je nacionalni prosjek porasta iznosio samo 2,1 posto. U srpnju 2024. prosječna dnevna cijena (ADR) za hotele u New Yorku dosegla je 307,75 američkih dolara, što je znatno više od nacionalnog prosjeka koji iznosi 157,39 USD.

Istovremeno, navode, cijene najma stanova u New Yorku dosegnule su povijesno visok mjesečni prosjek od 5.000 američkih dolara. Pristalice kratkoročnog najma tvrde da je ovakav ishod bio očekivan, unatoč uvjeravanjima zakonodavaca da će lokalni zakon 18 (LL18) ublažiti pritiske na cijene najma.

Prazni stanovi

Isto tako, navode kako je postotak praznih stanova u New Yorku ostao stabilan na 3,4 posto od primjene zakona.

U izvješću koje je u kolovozu objavio AirDNA, tvrtka koja se bavi analizama kratkoročnog smještaja, otkrilo je da je ukupan broj oglasa u New Yorku koji dopuštaju boravak kraći od 30 noći pao za 83 posto od provedbe lokalnog zakona 18.

U Airbnbu pak kažu da vjeruju da je rješenje "uravnoteženiji pristup koji prepoznaje vrijednost kratkoročnih najmova dok se paralelno bavi jednim od temeljnih stupova priuštivog stanovanja – većom izgradnjom stanova za stanovanje".

Inače, kako prenose ovdašnji mediji, zakon 18 stupio je na snagu prošle godine nakon što je Vrhovni sud odbacio tužbu koju je Airbnb pokrenuo protiv New Yorka zbog, kako je nazvao, "ekstremnih" ograničenja i de facto zabrane operacija oko kratkoročnog najma u gradu.

Booking.com izgubio spor pred Europskim sudom

OTA platforma Booking.com izgubila je u sudskom sporu pred Europskim sudom (ECJ). Naime, sud je presudio da Booking.com ugovornim određivanjem cjenovnog praga za hotelski smještaj potencijalno ograničava konkurenciju. Praksa Booking.coma je takva da se hoteli u ugovoru s platformom obvezuju da na vlastitim internetskim stranicama i na onima konkurentskih platformi neće nuditi niže cijene, prihvaćajući načelo cjenovnog pariteta. Njemački regulator za tržišno natjecanje zabranio je takvu ugovornu praksu i na internetskim stranicama hotela i na onima digitalne konkurencije, dok je Europska komisija ograničila zabranu samo na hotele.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter