formiranje sporazuma 

Ankara i Stockholm održat će prve sigurnosne razgovore od ulaska Švedske u NATO

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Turska i Švedska održat će prvi sastanak u srijedu na kojem će se raspravljati o sigurnosnom paktu dogovorenom kako bi Ankara prihvatila kandidaturu Stockholma za članstvo u NATO-u, rekao je turski diplomatski izvor u utorak. 

Sastanak će se održati tijekom posjeta švedske ministrice vanjskih poslova Marie Malmer Stenergard Ankari i ima "poseban značaj" po pitanju poboljšanja suradnje u borbi protiv terorizma, naveo je izvor.

Turska je odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u vojnom savezu u siječnju nakon što je više od godinu dana odgađala to pitanje jer ju je zabrinjavao stav Švedske prema skupinama i pojedincima koje Ankara smatra teroristima te zbog embarga na oružje koji je Stockholm kasnije ukinuo.

Ankara je tražila da Stockholm izmijeni protuterorističke zakone i obračuna se s članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju i Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom skupinom. 

Formiranje "sigurnosnog sporazuma" dogovorili su šef NATO-a Jens Stoltenberg te turski i švedski čelnici na samitu saveza 2023. godine.

Strane su se složile da će Stockholm predstaviti "plan" za borbu protiv terorizma.

Švedska je ušla u NATO u ožujku. 

"O suradnji na području sigurnosti, posebice u borbi protiv terorizma, razgovarat će se u okviru plana", rekao je izvor, dodajući da je cilj razgovora otvoriti put dodatnim koracima protiv PKK i njegovih sirijskih ogranaka, između ostaloga. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter