wto

Trgovina je podigla standard i ublažila društvenu nejednakost, ali ne može sama riješiti taj problem

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Trgovina je podigla standard ljudi u mnogim zemljama i ublažila je društvenu nejednakost, ali ne može sama riješiti taj problem, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u najnovijem izvješću, priznavši da su plodovi robne razmjene i gospodarskog razvoja zapravo 'rezervirani' za određenu skupinu zemalja i članova društva.

Globalna nejednakost u dohotku praktički je ista kao i prije nešto više od sto godina, konstatira WTO, referirajući se na Izvješće o globalnoj nejednakosti iz 2022. godine.

Davne 1910. dohodak 10 posto najbogatijih bio je 41 puta veći od dohotka 50 posto najsiromašnijih, a u 2020. godini bio je veći za 38 puta, navodi WTO.

Trgovina nudi mogućnosti, ali one moraju biti popraćene socijalnim mjerama i međunarodnom suradnjom, upozoravaju. Treba pružiti priliku za obrazovanje i za osposobljavanje, isplaćivati naknade za nezaposlene, poticati konkurenciju radi smanjivanja cijena, omogućiti pouzdanu infrastrukturu i financijska tržišta koja dobro funkcioniraju.

"Smanjena razmjena neće pomoći inkluzivnosti, ali trgovina također ne može biti rješenje sama po sebi", naglasio je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa. "Istinska inkluzivnost iziskuje sveobuhvatnu strategiju koja će otvorenu trgovinu uklopiti u domaću politiku potpore građanima i snažnu međunarodnu suradnju", dodao je Ossa.    

Dohodak po stanovniku zemalja s niskim i srednjim dohotkom prilagođen za inflaciju utrostručio se prema WTO-ovim izračunima u razdoblju od 1995. do 2023., ali na svjetskoj razini porastao je u prosjeku samo 65 posto. Od financijske krize 2007/2008. njegov je rast usporio, a pandemija koronavirusa promijenila je trend i on se sada ponovo smanjuje, upozoravaju.

Brojne zemlje koje tek u ograničenoj mjeri sudjeluju u svjetskoj trgovini i u velikoj su mjeri ovisne o sirovinama ne uživaju u plodovima globalnog razvoja, zaključuje WTO, istaknuvši da ta skupina uglavnom afričkih, latinoameričkih i zemalja Bliskog istoka općenito privlači manje izravnih inozemnih ulaganja, izvozi jednostavnije proizvode i trguje s manje partnera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter