svjetska tržišta

Azijske burze prate pad Wall Streeta

| Autor: Hina
Burza / Ilustracija (Reuters)

Burza / Ilustracija (Reuters)


Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok ulagači čekaju izvješća koja bi mogla utjecati na odluku čelnika Feda o tome za koliko će smanjiti kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 1,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 3,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 2,9 posto.

Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji oštar pad Wall Streeta.

U ponedjeljak se na najvećoj svjetskoj burzi zbog praznika u SAD-u nije radilo, a utorak je Dow Jones indeks skliznuo 1,51 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,12, a Nasdaq indeks 3,26 posto.

Najviše su pale cijene u tehnološkom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice tzv. 'sedam veličanstvenih', one koje su posljednjih godina predvodile po rastu cijena.

Tako je cijena Nvidie potonula gotovo 10 posto, pa je taj proizvođač čipova izgubio na tržišnoj vrijednosti gotovo 280 milijardi dolara.

Cijena dionice Alphabeta pala je, pak, 3,6 posto, Applea 2,7, a Tesle i Microsofta oko 1,6 posto.

U fokusu ulagača bilo je izvješće o industrijskoj aktivnosti u kolovozu u SAD-u, koje je pokazalo da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle jer ulagači vjeruju da će gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope. Na tržištu prevladava stav da će Fed smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0,50 postotnih bodova.

„Svi pozdravljaju ideju o smanjenju kamata, no ta ideja i nije tako sjajna jer to znači da se u gospodarstvu situacija pogoršala”, kaže Tony Sycamore, analitičar u tvrtki IG.

Premda predstoji smanjenje cijene novca, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, rujan je počeo loše.

Analitičari podsjećaju da se prema podacima još od 1950.-ih godina pokazalo da je rujan jedan od najslabijih mjeseca za tržište kapitala.

„Svi pišu o tome kako je rujan grozan mjesec i čini se da ta priča hrani samu sebe i loše utječe na raspoloženje ulagača”, kaže Jason Browne, predsjednik u tvrtki Alexis Investment Partners.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,63 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,69 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 147,10 na 145,30 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1055 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1060 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,50 posto, na 73,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 69,90 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter