zse

Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

| Autor: Hina
Burza (Pixabay)

Burza (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok ulagači čekaju značajnije vijesti s domaćeg i stranih tržišta, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog blagog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,4 posto, na 2.944 boda, a Crobex10 za 0,36 posto, na 1.828 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 1,24 posto, dok je najviše porastao Crobexindustrija, za 1,79 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,42 milijuna eura, otprilike 100 tisuća eura manje nego tjedan ranije.

Ukupni promet 'podebljala' je blok transakcija dionicom Spana, u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, po cijeni od 50 eura za dionicu.

„Na domaćem je tržištu u prva dva dana prošloga tjedna vladalo negativno ozračje, a rast indeksa u drugom dijelu tjedna nije uspio nadoknaditi te početne gubitke. Likvidnost je bila skromna. No, zajedno s blok transakcijom dionicom Spana, ukupni promet na Burzi bio je prošloga tjedna nešto veći nego tjedan dana prije. Prosječni dnevni promet iznosio je 984 tisuće eura. Pritom je 12 izdanja prikupilo promet veći od 100 tisuća eura”, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najveći promet imala je prošloga tjedna dionica Ericssona Nikole Tesle, 565,5 tisuća eura, a cijena joj je porasla 0,8 posto, na 188,5 eura.

Slijedila je dionica Podravke s prometom od 321 tisuću eura i rastom cijene za 0,95 posto, na 160 eura.

Dionicom Valamar Riviere, pak, ostvareno je 242 tisuće eura, uz rast cijene za 1,56 posto, na 5,22 eura.

Uz sličan promet, cijena dionice Atlantic grupe pala je 5,9 posto, na 49,4 eura, pa je bila najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima.

Znatnije su prošloga tjedna pale i cijene dionica Instituta IGH, za 4,67 posto, na 49,4 eura, te Jadroplova, za 3,37 posto, na 8,6 eura.

Najviše je, pak, porasla cijena dionice Tehnike, za 12,82 posto, na 22 eura. Znatnije dobitnice bile su i dionice Ilirije, sa skokom cijene za 12,4 posto, na 29 eura, te Brodogradilišta Viktor Lenac, za 7,51 posto, na 4,58 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 47 dionica, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 17 pala, a sedam stagnirala.

„Danas očekujemo opreznije trgovanje i skromnija likvidnost, uobičajeno za početak tjedna, dok ulagači čekaju značajnije vijesti s domaćeg i stranih tržišta. U ostatku tjedna očekuje se nešto aktivnije trgovanje, s obzirom da završavaju ljetni godišnji odmori, a time i ova ljetna uspavanost”, kaže Martina Barišić Dvoržak.

Svjetske burze porasle

A na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,9 posto, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,9 posto.

„Pad Nasdaqa ponajviše je posljedica oštrog pada cijene dionica Nvidie, nakon što je taj proizvođač čipova objavio kvartalne poslovne rezultate. Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se, pak, nizu podataka koji pokazuju da je rast američkog gospodarstva stabilan i da će izbjeći recesiju. Osim toga, inflacija u SAD-u popušta, što otvara prostor Fedu za smanjenje kamatnih stopa u rujnu”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5, a pariški CAC 0,7 posto.

„Stoxx 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je četvrti tjedan zaredom i dosegnuo rekordnu razinu. To se ponajviše zahvaljuje popuštanju inflacijskih pritisaka u eurozoni, što otvara mogućnost Europskoj središnjoj banci da u rujnu ponovno smanji kamatne stope”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter