svjetska tržišta

Azijske ulagače zabrinula slabost Kine

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinuo pad kineske industrijske aktivnosti četvrti mjesec zaredom, što ukazuje na spori rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto, pa je izgubio dio prošlotjednih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle 0,3 posto.

Ulagače su zabrinuli loši pokazatelji iz Kine. Tamošnji PMI indeks industrijske aktivnosti pao je u kolovozu na samo 49,1 bod, niže nego što su analitičari očekivali i na najnižu razinu u šest mjeseci.

To je četvrti mjesec zaredom kako se taj indeks kreće ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

S druge strane, PMI indeks uslužne aktivnosti porastao je sa srpanjskih 50,2 na 50,3 boda.

No, to nije ublažilo zabrinutost ulagača zbog slabosti drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Podršku tržištima pruža, pak, uvjerenje ulagača da će ovoga mjeseca kamatne stope smanjiti američka i europska središnja banka, što bi trebalo podržati rast gospodarstava.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,79 bodova, dok je u petak navečer iznosio 101,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 146,17 na 146,30 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1055 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,1048 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, pa je negativni trend ušao u treći tjedan. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,76 posto, na 75,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,72 posto, na 73,05 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter