svjetska tržišta

Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer ulagači vjeruju da će američka i europska središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, što bi trebalo podržati rast gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na rekordna 41.563 boda, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 5.648 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,9 posto, na 17.713 bodova.

U prvoj polovici tjedna trgovanje je bilo vrlo nesigurno jer su ulagači bili nervozni uoči objave kvartalnog poslovnog izvješća Nvidie, koje je moglo znatno utjecati na smjer tehnološkog sektora.

Najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju objavio je izvješće u srijedu, a premda su rezultati bili bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Nvidie pala je više od 6 posto.

Ipak, to nije povuklo cijeli tehnološki sektor, kako su se ulagači plašili.

Podršku tržištu pružili su, pak, podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva.

Prema drugoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u drugom tromjesečju 3, a ne 2,8 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u postupno popušta, rast gospodarstva se usporava, a tržište rada, pokazuju posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Zbog toga na tržištu prevladava stav da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks nadoknadio je krajem tjedna gubitke iz prvog dijela tjedna, dok je Dow Jones u petak dosegnuo novu rekordnu razinu.

Europski STOXX 600 indeks na rekordnoj razini

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 8.376 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 posto, na 18.906 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.630 bodova.

Stoxx 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je u kolovozu 1,3 posto, pa je u petak dosegnuo rekordnu razinu.

To se zahvaljuje popuštanju inflacijskih pritisaka u eurozoni, što je podržalo očekivanja da će Europska središnja banka u rujnu ponovno smanjiti ključne kamatne stope.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter