izvješće dzs-a

Vrijednost građevinskih radova u drugom tromjesečju porasla za 5,2 posto

| Autor: Hina
(Snimila: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

(Snimila: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)


Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u drugom je tromjesečju porasla za 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 2,7 posto.

Izvješće Državnog zavoda za statistiku, objavljeno u petak, pokazalo je da su građevinski radovi u drugom kvartalu ove godine ukupno bili vrijedni 1,76 milijarde eura, od čega se 1,23 milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 522,9 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u drugom je tromjesečju iznosila 1,51 milijardu eura, od čega se 819,5 milijuna odnosi na zgrade, a 695,5 milijuna eura na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 62,8 posto izvedeno je na novogradnjama, a 37,2 posto su ostali radovi. 

Istovremeno je 53,9 posto radova izvršeno na zgradama, a 46,1 posto na ostalim građevinama, poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova i sl.

U prvih šest mjeseci ove godine vrijednost izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima bila je 11,6 posto veća nego u istom razdoblju lani i iznosila je 3,2 milijarde eura.

Istodobno je vrijednosti novih narudžbi bila 14,9 posto veća nego lani, odnosno iznosile su nešto više od tri milijarde eura, pokazuju podaci DZS-a.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter