DZS

Potrošnja u maloprodaji porasla 16. mjesec zaredom

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla već 16. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku trećeg tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno porasla za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini porasla za 7,9 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 16. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 5,5 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,6 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 12,9 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nastavlja se stabilan rast gospodarstva

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u srpnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju ove godine poraslo već 14. kvartal zaredom, za 3,3 posto na godišnjoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter