zse

Očekuje se mirno trgovanje, kao i prethodnih dana. Stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer u ovom razdoblju ljetnih godišnjih odmora nema značajnijih vijesti, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,06 posto, na 2.968 bodova, a Crobex10 za 0,01 posto, na 1.846 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, 2,83 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, 0,85 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 390 tisuća eura, što je za 610 tisuća manje nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je i pola milijuna eura blok prometa u transakciji dionicom Spana, po cijeni od 50 eura za dionicu.

„Minimalne promjene vrijednosti glavnih indeksa, uz skroman trgovinski promet, kratak je sažetak jučerašnjeg dana na Zagrebačkoj burzi”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju, oko 72 tisuća eura, ostvaren je jučer redovnom dionicom Končara D&ST, pri čemu joj je cijena pala 1,16 posto, na 1.700 eura.

Slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od 66 tisuća eura, a cijena joj je stagnirala na 186,5 eura.

Nadomak 66 tisuća eura prometa bila je i dionica Končara EI, čija je cijena oslabila za 0,53 posto, na 378 eura.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Kraša, za 2,54 posto, na 115 eura, dok je najviše poskupila dionica Ingre, za 1,69 posto, na 2,4 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 30 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, pet pala, a osam stagnirala.

„Za danas predviđamo nastavak stagnacije kretanja domaćih indeksa, dok se po pitanju prometa ne očekuju značajnija odstupanja”, kaže Mišo Kalajžić.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50, a pariški CAC 0,52 posto.

„Na važnijim europskim tržištima indeksi su dan zaključili s pozitivnim predznacima. Pozitivan sentiment i dalje potiču nadanja ulagača u skori početak snižavanja kamatnih stopa od strane Feda. Sve glasnije su špekulacije da u rujnu počinje kampanja rezanja kamata za početnih 0,25 postotnih bodova, dok postoje mišljenja da bi rez mogao biti i veći, za 0,50 postotnih bodova”, objašnjava Mišo Kalajžić.

I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle. Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, dok je S&P 500 porastao 0,42, a Nasdaq indeks 0,57 posto.

„Ulagače je ohrabrila jučerašnja objava zapisnika s posljednje sjednice Feda. Zapisnik je potvrdio očekivanja investicijske javnosti da je većina čelnika američke središnje banke sklona skorom snižavanju kamatnih stopa, što bi se trebalo dogoditi u rujnu”, zaključuje Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter