SVJETSKA TRŽIŠTA

Većina azijskih burzi pala na početku tjedna

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale dok ulagači čekaju nova makroekonomska izvješća iz najvećih svjetskih gospodarstava, koja bi mogla usmjeriti tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,5 i 1,3 posto.

Na azijskim burzama trguje se oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

Tako će u četvrtak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jesu li špekulacije o mogućem smanjenju kamata Feda već u rujnu opravdane.

U srijedu će, pak, biti objavljeno izvješće o inflaciji u Kini, koje će pokazati kakva je situacija s potražnjom u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Ovoga se tjedna održavaju i sjednice niza središnjih banaka u regiji, od Južne Koreje i Novog Zelanda do Malezije.

Jutros je, pak, objavljeno da su u svibnju realne plaće u Japanu pale 1,4 posto na godišnjoj razini, što je već 26. mjesec zaredom kako plaće realno slabe.

A to znači da je teško za očekivati jačanje domaće potražnje.

Podršku tržištima, pak, pružaju novi rekordi S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i novi rekord Nasdaq indeksa, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Pozitivno na tržišta utječu i rezultati općih izbora u Francuskoj, prema kojima bi najviše mjesta u parlamentu neočekivano dobila lijeva koalicija Nova narodna fronta (NFP), ali neće osvojiti apsolutnu većinu.

Drugi po broju mjesta u parlamentu bio bi centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona, a tek treća bila bi krajnje desna stranka Marine Le Pen Nacionalno okupljanje.

Ulagači su odahnuli jer su se plašili pobjede Le Pen.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon prošlotjednog znatnog pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,98 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,87 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 160,75 na 160,70 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0827 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0840 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna porasle oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,13 posto, na 86,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,26 posto, na 82,95 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter