Ekstremni vremenski uvjeti

Cijene čaja u Indiji poskočile zbog smanjenog uroda

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Cijene čaja u Indiji snažno su porasle i vjerojatno će se zadržati na visokoj razini zbog toplinskih valova i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama, upozoravaju uzgajivači i trgovci.

Rast cijena mogao bi pomoći posustalom sektoru koji je u proteklih deset godina muku mučio s rastom troškova proizvodnje, napominje Reuters.

"Ekstremni vremenski uvjeti štete proizvodnji čaja koja se smanjila zbog prekomjernih vrućina u svibnju i kontinuiranih poplava u Assamu", rekao je plantažer Prabhat Bezboruah, bivši predsjednik indijskog Odbora za čaj.

Na proizvodnju je utjecala i odluka vlade o zabrani 20 pesticida, dodao je Bezboruah.

Indijska proizvodnja čaja potonula je u svibnju više od 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kliznuvši na 90,92 milijuna kilograma, najnižu razinu u tom mjesecu u više od deset godina, zbog pretjeranih vrućina i male količine oborina.

Saveznu državu Assam, na sjeveroistoku Indije, poharale su pak poplave. Assam proizvodi više od polovine indijskog čaja.

Cijene čaja počele su rasti zbog vala vrućine koji je od travnja smanjio proizvodnju, u uvjetima dobre potražnje, rekao je tajnik Udruge trgovaca čajem iz Calcutte Kalyan Sundaram.

U posljednjem tjednu lipnja prosječna cijena kilograma čaja porasla je na 217,53 rupija (2,61 dolar), što predstavlja povećanje za gotovo 20 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, prema podacima Odbora za čaj.

Proizvodnja se u lipnju bila poboljšala zahvaljujući obilnim kišama koje su donekle ublažile posljedice toplinskog vala, ali u srpnju poplave su ograničile berbu u mnogim dijelovima Assama, rekao je plantažer čaja iz Jorhata.

"Proizvodnja obično u srpnju dosegne vrhunac, a ove godine očekujemo manjak od 15 do 20 milijuna kilograma", objasnio je.

Indija je 2023. proizvela rekordnih 1,39 milijardi kilograma čaja, a u ovoj godini proizvodnja bi se mogla smanjiti za oko 100 milijuna kilograma, rekao je Bezboruah.

Smanjena proizvodnja trebala bi znatno povisiti cijene, ali financijski slabi i zaduženi proizvođači teško uspijevaju izboriti bolje cijene u pregovorima s moćnim kupcima u razdoblju kada proizvodnja doseže vrhunac, rekao je trgovac sa sjedištem u Kalkuti.

U Indiji se više od polovine uzgojenog čaja bere između srpnja i listopada.

Prosječne cijene čaja mogle bi ove godine biti više za 16 do 20 posto nego prošle godine, ali povećanje vjerojatno neće smanjiti izvoz jer mnogi kupci nabavljaju veće količine nakon zabrane pesticida, rekao je Bezboruah.

Indijski izvoz čaja skočio je u prva četiri ovogodišnja mjeseca za 37 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 92 ??milijuna kilograma, prema ministarstvu trgovine.

Indija crni čaj u prahu CTC (crush-tear-curl) uglavnom izvozi u Egipat i u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sušene listiće čaja u Irak, Iran i Rusiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter