SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, najviše u rudarskom sektoru zbog rasta cijena sirovina, pa su indeksi nadoknadili jučerašnje gubitke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,48 posto, na 8.160 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 posto, na 18.250 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 7.580 bodova.

Većina sektorskih indeksa je također u plusu, a najviše su, u prosjeku 1,6 posto, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,5 posto.

Podršku azijskim burzama pruža nada ulagača da će američki Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope.

Jučer je, naime, predsjednik Feda Jerome Powell na jednom skupu kazao da se vidi napredak u slabljenju inflacije, ali da čelnicima Feda treba još podataka prije nego što počnu razmatrati smanjenje kamata.

Premda to nije ništa novo, ponešto su ojačale špekulacije da bi Fed uskoro mogao smanjiti kamate.

Tako azijska tržišta prate smjer Wall Streeta, gdje je jučer Dow Jones indeks ojačao 0,4 posto, S&P 500 oko 0,6, a Nasdaq 0,8 posto.

Rast indeksa ponovno se, kao i prethodnih dana, najviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Dionica Applea poskupila je 1,6 posto, a osjetno su porasle i cijene Amazona i Alphabeta.

Najveća je, pak, dobitnica bila dionica Tesle, sa skokom cijene za više od 10 posto, jer je taj proizvođač električnih vozila izvijestio o padu broja isporuka u drugom tromjesečju za 5 posto, manje nego što se očekivalo.

Trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih vijesti i jer je uoči Dana nezavisnosti, zbog čega se u četvrtak u SAD-u neće raditi, obujam trgovanja smanjen.

U petak će biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju da će podaci ukazati na moguće popuštanje inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata Feda u ovoj godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum