američka središnja banka 

Nagađanja o kamatnim stopama u SAD-u spustila cijene nafte na 90 dolara

| Autor: Hina
Foto Wkipedija)

Foto Wkipedija)


Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 90 dolara pod pritiskom nagađanja da bi američka središnja banka zbog tvrdokorne inflacije mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 85,63 dolara.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na blago ubrzanje inflacije u SAD-u u ožujku i naznake u središnjoj banci da će obuzdavanje rasta cijena tražiti dulje razdoblje viših troškova zaduživanja no što se očekivalo, prema zapisniku s prošle sjednice.

Investitori koji su do sada očekivali da će ih Fed sniziti u lipnju pomaknuli su taj rok na rujan, budući da je stopa inflacije i u ožujku bila viša no što se očekivalo, treći mjesec zaredom.

Dulje razdoblje visokih kamatnih stopa moglo bi oslabiti gospodarski rast i zakočiti naftnu potražnju.

Raspoloženje na tržištu prigušio je nagli rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za više od pet milijuna barela, i podignuta procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini. 

Pojačana ponuda neovisnih proizvođača i značajni rezervni kapaciteti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebali bi tokom godine, uz mogući negativan utjecaj inflacije na potražnju, potaknuti špekulacije s padom cijena, smatra Vikas Dwivedi iz Macquarieja.

"Mislimo da će biti teško održati cijenu u Londonu iznad 90 dolara u drugoj polovini godine, ako geopolitički poremećaji stvarno ne poremete opskrbu", dodao je Dwivedi.

Bliski istok čeka najavljeni iranski odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je izraelskom ministru obrane Yoavu Gallantu da će SAD poduprijeti Izrael u otklanjanju prijetni iz Irana, priopćio je u srijedu State Department.

OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 18 centi, na 90,39 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter