fitch

"Izazovne" državne financije ugrožavaju kineski kreditni rejting

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Agencija Fitch izmijenila je u srijedu prognozu za kreditni rejting Kine 'A+' iz stabilne u negativnu, signalizirajući da bi mogla sniziti ocjenu državnog duga zbog "izazovnih" državnih financija u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta.

Fitch očekuje da će deficit opće države, koji pokriva infrastrukturu i druge službene fiskalne aktivnosti izvan glavnog proračuna, porasti u ovoj godini na 7,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), s 5,8 posto u 2023. godini.

To bi značilo da bi ovogodišnji manjak bio najviši od 2020. kada je dosegnuo 8,6 posto BDP-a, u vrijeme strogih pandemijskih ograničenja kojima je Peking opteretio gospodarstvo.

Fitch predviđa da će kineski gospodarski rast ove godine usporiti na 4,5 posto, otprilike u skladu s važećom procjenom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). U prošloj godini porastao je po projeni agencije za 5,2 posto.

"Revidirana prognoza (za rejting) odražava sve veće rizike za kineske državne financije u uvjetima pojačane neizvjesnosti u izgledima za gospodarstvo u prijelazu s rasta oslonjenog na nekretnine na model rasta koji vlada smatra održivijim", objašnjava Fitch.

"Veliki fiskalni deficiti i rastući državni dug u proteklim godinama smanjili su fiskalne rezerve, gledano iz perspektive rejtinga", navodi se. "Rizici potencijalnih neplaniranih obveza također su možda pojačani budući da niži nominalni rast potencira izazove upravljanja visokom zaduženošću u cijelom gospodarstvu".

Kina planira u ovoj godini smanjiti proračunski deficit na tri posto BDP-a, s prošlogodišnjih 3,8 posto, prema revidiranom podatku. U planu je i izdanje državnih obveznica u iznosu bilijun juana (138,30 milijardi dolara) s vrlo dugim rokom dospijeća, koje nisu uključene u proračun.

Kineski omjer duga i BDP-a u 2023. dosegnuo je novu rekordnu razinu od 287,8 posto, što je za 13,5 postotnih bodova više nego godinu dana ranije, prema izvješću kineske institucije za financije i razvoj, objavljenom u siječnju.

Odluka Fitcha o izmjeni prognoze za rejting vremenski se poklopila s pojačanim nastojanjima Pekinga da fiskalnom i monetarnom potporom podupre slabašan oporavak drugog najvećeg gospodarstva nakon koronakrize, primjećuje Reuters.

Kinesko ministarstvo financija izrazilo je žaljenje zbog odluke Fitcha, obećavši da će poduzeti korake kako bi spriječilo i otklonilo rizike koji proizlaze iz duga lokalne uprave.

"Dugoročno gledano, umjereni deficit i primjerena upotreba vrijednog novca pribavljenog zaduživanjem potiču domaću potražnju, podupiru gospodarski rast i, u konačnici, pomažu u očuvanju dobrog rejtinga države", navodi se u priopćenju ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter