(Snimio Luka Jeličić)
Voćke u Hrvatskoj su u punom cvatu. Iako prelijepo izgledaju, za hrvatske voćare ovaj prizor je došao prerano jer počele su cvjetati još u veljači, javlja Dnevnik.hr.
Paradoksalno je to što dok je u Hrvatskoj voća sve manje, voćarskih je površina iz godine u godinu sve više.
Najzastupljeniji su nasadi orasima na 6417 hektara, slijedi lijeska na 6107, jabuka se proizvodi na 4316, šljiva na 4173, a mandarina na 1565 hektara.
Na znanstvenom stručnom skupu pod nazivom "Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji" istaknuli su da ima nekoliko razloga za pad prinosa. Trend je prelaska na ekološku proizvodnju, a ona daje manje voća. Ima nešto i u tome da se poticaji daju za uzgoj određenih kultura, a ne za samu proizvodnju.
"Proizvodnja je u tih 10 godina s oko 250.000 tona pala na nekih 180.000 tona. Problem je s radnom snagom, a najveći su problem klimatske nepogode", rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.
Hrvatska ne proizvodi dovoljno voća za svoje potrebe.
"Žalosno je to što je Hrvatska samodostatna samo u mandarini jer se proizvede više nego što Hrvatska može potrošiti. Što se tiče kruške, trešnje, šljive, ne proizvede se ni 50 posto potreba", kaže Markota.