BUKUREŠT

Rumunjski poljoprivrednici mogli bi dobiti prioritet u luci u žetvenoj sezoni - izvor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rumunjski dužnosnici razmatraju mjere kojima bi domaćim poljoprivrednicima dali prioritet u pristupu infrastrukturi u luci Constanţi tijekom žetve, rekao je izvor u ministarstvu poljoprivrede.

Rumunjska luka Constanţa postala je glavna alternativna ruta za izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica od početka ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka na Crnom moru.

Constanţa je zadržala taj status i nakon što su ukrajinske luke ponovo počele slati žitarice u svijet, prema dogovoru sklopljenom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske. Kroz rumunjsku luku trenutno prolazi oko trećine ukrajinskog izvoza žitarica.

No, luka će se teško nositi s povećanjem isporuka rumunjskih i ukrajinskih usjeva kada, za nekoliko tjedana, počne žetva.

Žetvena sezona obično kreće u srpnju, a završava u listopadu.

„Rumunjsko ministarstvo poljoprivrede predložit će u razgovorima s Bruxellesom i Kijevom optimizaciju ulaska žitarica u luku Constanţa u komercijalne svrhe kako bi se zaštitili lokalni poljoprivrednici tijekom žetve”, rekao je izvor u ministarstvu.

Nije naveo detalje, dodavši tek da bi u organizaciji moglo pomoći preciznije definiranje očekivanih količina.

Rumunjska spada među glavne proizvođače žitarica u EU i mogla bi proizvesti 8,76 milijuna tona pšenice, prema konzultantskoj tvrtki Agritel. Udruga za trgovinu žitaricama Coceral procjenjuje proizvodnju na 9,57 milijuna, a konzultantska tvrtka AGRIColumn na 10,5 milijuna tona.

Ukrajina je pak veliki proizvođač i izvoznik žitarica na svjetskoj razini, a u ovoj bi godini trebala proizvesti 45 milijuna tona žitarica, za 15 posto manje nego lani.

Rumunjska će pak, po AGRIColumnu, u sezoni 2023/2024. izvesti do 21 milijun tona žitarica i uljarica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum