SISAK

Potencijali samodostatne proizvodnje hrane postoje, ali neiskorišteni - konferencija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Regionalna konferencija "Samodostatnost u hrani za održivu budućnost", koja je u srijedu u organizaciji županijskih gospodarskih komora Siska i Otočca održana u Sisku, potvrdila je kako postoje resursi i potencijali za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ali da još nisu iskorišteni.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, podsjetila je kako je prema izvješću Ministarstva za poljoprivredu iz 2021. godine Hrvatska bila samodostatna samo u proizvodnji uljarica i žitarica, dok u proizvodnji mesa, povrća, voća, mlijeka, jaja i druge hrane nije.

"Hrvatska raspolaže prirodnim resursima kojima očito mora upravljati racionalnije. Osigurana su visoka sredstva za tekuće programsko razdoblje, više od pet milijardi eura, koje ćemo moći uložiti u poljoprivredu. Međutim, taj novac neće biti dovoljan ako ne dođe do potpune transformacije poljoprivredne proizvodnje", rekla je Petir.

Napomenula je kako je apsurd da izvozimo pšenicu, a uvozimo pekarske proizvode.

Prema razvojnoj strategiji, osnovni su naglasci stavljeni na povećanje primarne proizvodnje, posebno svinjskog i goveđeg mesa, voća i povrća, što znači da moramo povećati površine pod trajnim nasadima, ali se mora ulagati i u obradu zemlje, rekla je. Upozorila je kako je demografska slika u ruralnim područjima nepovoljna i nema radne snage, što je i sigurnosno pitanje. 

Petir smatra da primarnu proizvodnju treba povezivati s preradom, koja bi finalizirala poljoprivredni lanac. Sisačko-moslavačka županija prema njezinom je mišljenju idealna, iako još nedovoljno iskorištena, za ekološku proizvodnju.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, drži kako postoji još mnogo prostora za povećanje proizvodnje u Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji. To se ponajprije odnosi na neobrađeno poljoprivredno zemljište. Podsjeća da je u prošlom investicijskom ciklusu isplaćeno gotovo 2,5 milijardi eura za podizanje konkurentnosti i održivosti poljoprivrede, a od početka godine koristi se 3,8 milijardi eura. 

"Izazovi su u povećanju produktivnosti, kroz savladavanje ograničenja koja novi zeleni plan poljoprivredne politike definira, a to su ograničenja u primjeni mineralnih gnojiva i pesticida, kako bismo se orijentirali na ekološku poljoprivredu", rekao je Majdak.  

Sisačko-moslavački dožupan Mihael Jurić rekao je da se potencijali županije očituju u plantažama jabuka, vinogradarstvu i drugim područjima poljoprivredne proizvodnje. Pritom je moguće koristiti konzultantske usluge razvojnih agencija. Nadogradnju na postojeću proizvodnju, županija nastoji provesti kroz sustav skladištenja, preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda, dodao je.

Predsjednik Županijske gospodarske komore u Sisku Tihomir Babić smatra da proizvodnja hrane može imati ključnu ulogu u ruralnoj revitalizaciji, jer potiče lokalnu poljoprivredu i povećava privlačnost ruralnih područja za stanovanje i život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter