ublažavanje inflatornih učinaka

Premijer Plenković predstavio nove mjere: O cijenama energenata, potporama umirovljenicima, primateljima dječjeg doplatka, braniteljima...

| Autor: Glas Istre
Andrej Plenković (Snimio Ronald Goršić / Cropix)

Andrej Plenković (Snimio Ronald Goršić / Cropix)


Nakon što je koalicijskim partnerima predstavio mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti, javlja N1.

- Vlada ovim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Pozitivne su reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, svih aktera te paket ima punu podršku parlamentarne većine, rekao je Plenković.

Naveo je što su glavne stavke paketa:

- Ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, posebne potpore i poticaji. Nastavit ćemo s reguliranjem plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni. Kad je riječ o struji, idemo na reguliranje od šest mjeseci, pod istim uvjetima kao do sada. Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija, rekao je Plenković o novim mjerama.

“Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onim akoji su pogođenim potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost”, kazao je premijer.

“Paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati kao do sada – konzistentno, črvsto, sveobuhvatno”, dodao je.

Što se proizvodima kojima je zamrznuta cijena? “To ćemo odlučiti u četvrtak, bit će malih modifikacija.”

"Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je Plenković.

“Očekujemo od svih aktera da se ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo intervenirati u sve”, dodao je Plenković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter