MUSICA SACRA

Na Međunarodnom festivalu zborova sudjelovalo više od 400 pjevača iz čitave Europe

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)


Uspješno je završen Musica Sacra – međunarodni festival zborova koji je ove godine prvi puta održan u četverodnevnom formatu, uz sudjelovanje više od 200 pjevača iz Poljske, Mađarske, Irske i Hrvatske.

Festival je publici ponudio bogat program sakralne zborske glazbe kroz nastupe kvalitetnih zborova i vokalnih skupina te dodatne edukativne i zabavne sadržaje.

Manifestacija je započela pred-otvorenjem nastupom zbora Katedrale Fulda iz Njemačke koji je svojim koncertom u crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru oduševio publiku. Njihov nastup donio je bogat program sakralne glazbe, pružajući pravi uvod u festival i stvarajući posebno duhovno ozračje.

Zbor Katedrale Fulda, poznat po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i izvanrednim izvedbama diljem svijeta, boravio je pet dana u Vrsaru, a njihov koncert bio je pravi poklon za sve ljubitelje sakralne glazbe.

Službeno otvorenje festivala održano je u crkvi sv. Marije od Mora u Vrsaru. Otvorenje su predvodili domaćini, Ženski zbor Mendule nakon čega su nastupili gosti iz Mađarske, AcapellArt Singers, koji su već bili sudionici prethodnih izdanja festivala.

Potom je narednog dana održan Musica Sacra koncert u romaničkoj crkvi sv. Marije od Mora. Na koncertu su nastupili: Limerick Choral Union iz Irske, The Jan Szyrocki Memorial Choir iz Poljske, AcapellArt Singers iz Mađarske te domaći zborovi iz Hrvatske, Ženska vokalna skupina KUD-a Sloboda Oroslavje i zbor Umjetničke škole Poreč.

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

U Pazinu je održan koncertu prijateljstva kojim se obilježio Međunarodni dan zborskog pjevanja. Svaki zbor izveo je četiri skladbe po vlastitom izboru, pokazujući raznolikost svog repertoara i kulturnih tradicija.

Festival je završio završnim koncertom u crkvi Sv. Eufemije u Rovinju. Od domaćih zborova nastupio je Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina.

Nakon što su zborovi izveli svaki po tri sakralne skladbe, na kraju su udružili snage i zajedno izveli "Zdravo Marijo" Ivana pl. Zajca, "Ave Verum Corpus" W. A. Mozarta i festivalsku himnu "Laudate Omnes Gentes" Gerharda Lagrangea.

Pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić, predsjednice Musica Sacra festivala i dirigentice zbora Roženice, finale je oduševilo sve prisutne.

Festival je organizirala Udruga Ars Cultura uz potporu Maistre, Turističke zajednice općine Vrsar, Turističke zajednice Grada Rovinja i Turističke zajednice Središnje Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter