GITARE U BALAMA

Publika uživala u koncertu vrsnog bugarskog gitarista Davida Dyakova

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Ovogodišnji 13. Festival Internazionale di Musica Bale – Valle Armonica 2024., odnosno festival gitara u Balama nastavljen je na Trgu Tomaso Bembo, a publika je uživala u koncertu vrsnog bugarskog gitarista Davida Dyakova koji je najprije nastupio kao solist, a u drugom dijelu koncerta i uz potporu smanjenog sastava Gorizia Guitar Orchestra gdje je izveo poznati ''Koncert u A-duru'' talijanskog skladatelja Maura Giulianija.

Sugestivno i inspirirajuće

Upravo je tu došla do izražaja uigranost ovih glazbenika, iako nije bilo puno vremena za pripreme, no to se uopće nije vidjelo jer su djelovali prilično uigrano i sigurno. Ova je skladba imala stavke Allegro maestoso - andantino siciliana i allegretto polonaise, tako da je bila vidljiva besprijekorna tehnika izvođača, ali i bogata dinamika skladbe.

Aktualni sastav orkestra Gorizia Guitar uključuje najbolje gitariste iz cijele regije Friuli-Venezia Giulia, a od samog početka voditelj je maestro Claudio Pio Liviero. Orkestar surađuje s međunarodno priznatim solistima, a na koncertu u Balama, odnosno na čitavom ovome programu u Balama on je i umjetnički voditelj manifestacije.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Dyakov nastupa i solistički i u raznim skupinama, usavršavao se kod prestižnih glazbenih pedagoga, a na njegovom repertoaru su bila i djela Albeniza i Piazzolle - vrlo sugestivna i inspirirajuća.

Prije početka manifestacije nazočne su pozdravili načelnik Bala Edi Pastrovicchio, Ennio Malusa' u ime Turističke zajednice, umjetnički ravnatelj Claudio Pio Liviero i gradonačelnik Gorizie Rodolfo Ziberna.

- Čast mi je tu imati prijatelje već 13 godina i da je manifestacija prepoznata, to je već na neki način i tradicija Bala, ta suradnja s Goriziom, ali Bale je i mjesto kulture, povijesti i tradicije. To je i tradicija i budućnost, kazao je Pastrovicchio, dok je Ziberna naveo da ima istarske korijene, oca rodom iz Pule, mamu Labinjanku, a dogodine će Gorizia i Nova Gorica biti europske prijestolnice kulture, a dio te priče bit će i Bale.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Zanimljiv početak

Malusa' je u biti jedan od najzaslužnijih što je ova manifestacija došla do Bala, a Liviera je istaknuo kako je do toga projekta došlo gotovo pa slučajno, prvi koncertom, no prepoznato je kod publike i nastavljeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter