baromus festival

Monika Leskovar i Martina Filjak "potpisale" vrhunski glazbeni doživljaj u Rovinju

| Autor: Glas Istre
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Dugi i srčani aplauz oduševljene publike i poziv na bis bio je kruna vrhunskog koncerta Dua Leskovar – Filjak koji je u ponedjeljak navečer održan u programu 20. BaRoMus Festivala u rovinjskoj crkvi sv. Franje. Duo čine violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, međunarodno priznate glazbenice koje nastupaju na najznačajnijim svjetskim koncertnim pozornicama i festivalima. Danas afirmirane glazbenice, koje se kao glazbeni duo druže u komornoj glazbi, i na ovom su rovinjskom nastupu potvrdile da njihova umjetnička povezanost na koncertnoj pozornici tvori magiju. Violončelo Monike Leskovar i klavir Martine Filjak u savršenoj su sinergiji i skladu, a vrhunske glazbenice slušatelje uspijevaju odvesti u jednu drugu dimenziju.

Monika Leskovar i Martina Filjak nastupaju zajedno još od djetinjstva, a zanimljivo je da je koncert na 20. BaRoMusu bio njihov prvi zajednički rovinjski nastup. Za ovu su prigodu glazbenice izabrale djela "Reverie" B. Berse, "Sonatu za violoncello i klavir" S. Rahmanjinova, "Suite populaire espagnole " M. de Fallae i "Le Grand Tango" A. Piazzolle. Ono što je i ovaj njihov nastup na BaRoMus Festivalu potvrdio jest da one dubokim shvaćanjem i reprodukcijom odabranih partitura uspijevaju prenijeti svu ljepotu odabranih glazbenih stranica. Monika Leskovar i Martina Filjak umjetnice su koje pridržavajući se stilskih karakteristika odabranih autora kroz svoj glazbeni nastup nadahnuto uspijevaju prenijeti emociju, a pri tome je njihova odlika prava mjera i otmjenost. Posebnost su divni zvučni pejzaži koje donosi i ravnoteža između dva instrumenta. Monika Leskovar izvlači sve nijanse zvuka iz svog violončela graditelja Vincenza Postiglionea izrađenog 1884. godine. Njena je izvedba u savršenom balansu s besprijekorno artikuliranim zvukom klavira pijanistice Martine Filjak i njezinim angažiranim muziciranjem. Uistinu, zbog svih njihovih kvaliteta, a u što svakako treba ubrojiti i inteligenciju, komunikaciju i visoku razinu profesionalnosti, ne čudi što inozemni glazbeni promotori Moniku Leskovar i Martinu Filjak uključuju u svoje programe diljem svijeta te glazbenice nastupaju na etabliranim koncertnim podijima, a njihove nastupe prate vrhunske ocjene kritike i publike. Leskovar i Filjak - umjetnice velikih individualnih dosega i međunarodnih karijera koje nadilaze granice naših prostora surađivale su sa slavnim orkestrima pod vodstvom nekih od najvećih dirigenata današnjice, nastupale u najprestižnijim koncertnim dvoranama i festivalima svijeta - su i pred rovinjskom publikom potvrdile status glazbenih umjetnica koje ruše umjetničke barijere.

"Trudimo se odabrati najbolje od najboljeg u skladu s mogućnostima. Jako nas veseli veliki broj domaćih posjetitelja koji prate koncerte BaRoMusa i u posljednjih 20 godina puno je učinjeno na stvaranju publike, ali ne treba zaboraviti da i rovinjski turizam ima goste koji su navikli na određene standarde u visokoj kulturi. Stoga si ne smijemo dopustiti prosječnost, nego trebamo težiti još boljoj ponudi, jer kao destinacija postajemo i ambasadori kulture, što je i jedna od misija BaRoMus Festivala. Pokazao je to i koncert Monike Leskovar i Martine Filjak, dvije dame hrvatske umjetnosti koje su nas pred domaćom i stranom publikom na našoj rovinjskoj pozornici predstavile u najljepšem svijetlu", kazao je maestro Domagoj Terzić, umjetnički voditelj i utemeljitelj BaRoMusa.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Svoje pozitivne dojmove nisu krile ni glazbenice. "Ovo je bio naš prvi zajednički nastup na rovinjskom BaRoMusu, nadajmo se, ne i posljednji. Bila nam je čast nastupiti na 20. obljetnici ovog vrijednog festivala kojemu želimo još najmanje 20 ovakvih obljetnica. Čestitamo maestru Domagoju Terziću i želimo zaista puno uspjeha u svim budućim koncertima i izdanjima BaRoMus Festivala. Bile smo jako sretne zbog atmosfere u crkvi i činjenice da je došla brojna publika unatoč važnoj nogometnoj utakmici koja se igrala. Publika je bila izuzetno pažljiva, koncentrirana, topla – jako su nas lijepo primili", kazala je Martina Filjak.

Govoreći o njihovom koncertnom programu koji je na BaRoMus donio fini balans zahtjevnih komornih djela (Rahmanjinov), i nešto neposrednijeg i melodičnijeg drugog dijela koncerta u znaku španjolskog i argentinskog repertoara, Monika Leskovar, koja je kao solistica već bila gošća BaRoMusa ranijih godina, kazala je: "Za BaRoMus Festival me vežu vrlo dragi nastupi i uspomene. Uvijek mi je drago vratiti se u Rovinj koji ima jako lijepu publiku, a BaRoMus s organizacijske strane funkcionira besprijekorno što je za umjetnike vrlo važno jer se mogu posvetiti nastupu. Ja i Martina već posljednjih osam godina intenzivno zajedno nastupamo. Svirale smo zajedno kao vrlo mlade, a sada istražujemo repertoar koji odgovara nama samima, ali i prostoru i situaciji u kojoj sviramo. Sinoć smo izveli Rahmanjinovu sonatu koja se ustvari rijetko svira u hrvatskoj i prekrasnu kompoziciju Blagoje Berse koju smo nedavno otkrile i snimile za arhivu HRT-a. U drugom dijelu koncerta izvele smo svakako vrijedne i kvalitetne skladbe španjolskog kompozitora M. De Falle, te skladbu "Le Grand Tango" Astora Piazzolle koja je već postala dio standardnog repertoara zahvaljujući i velikom violončelistu Mstislavu Rostropoviču kojem je argentinski skladatelj i posvetio ovo djelo".

U nastavku 20. BaRoMusa naredni koncert Dua Tudor –Režić na programu je već u četvrtak 27. lipnja u 21 sat u crkvi sv. Franje. Duo čine nagrađivani umjetnici s bogatim međunarodnim karijerama, saksofonist i skladatelj Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić, glazbenici koji pripadaju u krug vodećih glazbenika svoje generacije. Izvode uglavnom suvremenu glazbu, a kombinacijom saksofona, klasične i električne gitare uz dodatak elektronike u pojedinim skladbama, ovaj duo izlazi iz okvira klasičnih komornih sastava te oduševljava publiku i struku. U Rovinju će izvesti djela S. Gossa, M. Ravela, D. Detonija, G. Tudora i C. Meijeringa.

BaRoMus se održava zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater