treće izdanje

Dodjelom Zlatnog patuljka završio Festival kratkog metra u Novigradu. "Plod ljubavi" i "To je samo crvena boja" pobjednici

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Instagram / FKM)

(Foto: Instagram / FKM)


Dodjelom Zlatnog patuljka završeno je treće izdanje filmske manifestacije Festival kratkog metra u Novigradu. Nagradu publike u kategoriji najbolji internacionalni kratkometražni film, dobio je »Paumo D’amour« (»Plod ljubavi«) romantična priča autora Iana Halleyja, jedan od tri prijavljena francuska animirana studentska filma na festivalu, dok je u konkurenciji regionalnog kratkometražnog filma Zlatnog patuljka publika dodijelila domaćem uratku Filipa Dizdara »To je samo crvena boja«, priči o skupini prijatelja koji su jednoga od njih na smrt preplašili za vrijeme snimanja skrivenim kamerama.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Ukupno 25 filmova

- Bila su ovo tri predivna dana u Novigradu sa odličnom ekipom. Već imam spreman film za sljedeću godinu tako da se sigurno vidimo na četvrtom izdanju festivala, rekao je Dizdar nakon primljenog kipića za svoj filmski prvijenac, dok se drugi autor dobitnik nagrade, Francuz Halley obratio publici preko video snimke u kojoj se zahvalio na priznanju.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Screenshot)

- Ova treća godina je definitivno digla ovu filmsku manifestaciju na jedan veći nivo. Odlična posjećenost sva tri dana, gdje se praktički tražila karta više za sva događanja u sklopu festivala. Ovako velik odaziv dodatni je poticaj za daljnji rad jer bez publike sav naš trud bi bio uzaludan. Cilj je da ova priča raste iz godine u godinu, a uz ovu podršku koju imamo u gradu Novigradu od gradske uprave do lokalnih sponzora garancija su da će renome festivala sigurno i dalje rasti, rekao je jedan od direktora festivala Danijel Handjal.

U tri dana festivala prikazano je ukupno 25 filmova iz svih krajeva svijeta, od čega je deset išlo u kategoriju regionalnih dok je preostalih petnaest imalo internacionalni status. Filmski program bio je prikazivan u digitaliziranom Centru za manifestacije i kulturu Novigrad, ali i na dvije lokacije na otvorenom, Trgu Pozzetto i u Parku Novigrad.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Festival je otvoren u petak filmom »Čovjek koji nije mogao šutjeti« Nebojše Slijepčevića dobitnikom prve canneske Zlatne palme nakon osamostaljenja Hrvatske. Priča je to koja govori o istinitom događaju i herojskom djelu pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije. Manifestacija je ove godine uključivala čak 15 filmskih naslova koji su bili premijerno prikazani hrvatskoj publici, a od nagrađivanih ostvarenja tu je bio španjolski film »The Companions« (»Suputnici«) u režiji José Maríe Floresa, dobitnik nagrade za najbolji kratki film Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Subota je na zapadnu obalu Istre dovela najmlađe članove Halubajske zvončarske udruge u dobi od 4 do 15 godina uz pratnju pet odraslih zvončara, povodom projekcije kratkometražnog animiranog filma »Halubajski zvončari« redatelja Miroslava Brozovića.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Teodor Korodi)

Vesela povorka koja je prodefilirala ulicama Novigrada, osim što je pozivala prolaznike na gledanje filma, dala je dodatni šarm cijeloj filmskoj manifestaciji. Ova međugeneracijska smotra tradicije pokazala je sve benefite sličnih udruga u očuvanju naše kulturne baštine. Nakon parade, na Trgu Pozzetto uslijedio je obiteljski filmski program Kino pod zvijezdama gdje je bio prikazan spektar filmova za djecu i roditelje. Prvi film iz programa bio je upravo kratkometražni animirani film o halubajskim zvončarima. U animiranom programu novigradska publika imala je priliku pogledati i četiri hrvatske premijere. Uz španjolski film »Wan« autora Victora Monigotea tu su bila i tri francuska studentska filma, pobjednički »Paumo D’amour« (Plod ljubavi) u režiji Iana Halleya, Nathana Hermoueta, Luke Croiseza, Laurènea Vaubourdollea i Jadea Van De Veirea, »Quem Salva« u režiji Laure Devin, Maxime Bourstin, Nathana Medama, Charlesa Hechingera, Titouana Jaouena, te »Little Man« (Mali čovjek) u režiji Pauline Pilarek, Aurélie Marchand, Laureline de Cremoux, Ariane Krief, Julie Olivieri i Clémenta Playsa.

Dokumentarni program je također ponudio četiri filma koja su se premijerno prikazala u Hrvatskoj, »Djevojka iz Praga« (»La Ragazza di Praga«) talijanski je film u režiji Andree Lucini u kojem brat i sestra kroz fotografije rekonstruiraju svoju kompleksnu obiteljsku prošlost, zatim »Still Here« (»Još uvijek ovdje«) španjolski je dokumentarac režisera Álvara Hernándeza Blanca koji govori o posljednje dvije govornice domorodačkog jezika Ku’ahl, španjolski film »Es la Vida« (»To je život«) Alfonsa O Donnella Gonzaleza de Castejona donosi priču o nevjerojatnoj povezanosti čovjeka i njegovog konja i na kraju »Game Over« (»Kraj igre«) turski film autorskog dvojca Saeeda Mayahyja i Miriam Carlsen prati skupinu ilegalnih afganistanskih tinejdžera u potrazi za boljim životom preko granice.

Završnu večer, u nedjelju prije dodjele priznanja, publici su predstavljena posljednja četiri filma. »Les Silencieux« (»Utihnuli«) francuska drama u režiji Basilea Vuillemina govori o ribarskoj posadi s dilemom upuštanja u krivolov, »Our Males and Females« (»Naši muškarci i žene«) režisera Ahmada Alyaseera film iz Jordana, a progovara o teškoj temi (ne)prihvaćanja transrodnosti u islamskom svijetu, »Bunk« češki film u režiji Piotra Jasińskog, studentski je film koji preispituje odnos dvaju osamnaestogodišnjaka, te »Djeca ne plaćaju« film srpske autorice Sare Kolar o problemu migrantske krize i svega što iz nje proizlazi.

Osim filmskog, festival je imao i popratni edukativni program u sklopu kojeg su održane i dvije radionice glume. Za mlađe uzraste bio je zadužen osječki glumački dvojac Gordan Marijanović i Matea Bublić, dok je one starije (uzrast 16+) vodila glumica Lucija Barišić. Svrha trodnevnih radionica naziva »Bez glume, molim!« bila je naučiti polaznike implementirati glumačke alate u svakodnevni život. Nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane tako da će se slijedeće godine trebati razmišljati o povećanju broja radionica ili proširenju dodatnih kapaciteta.

Prepun je bio i salon Aminess hotela Maestral Novigrad gdje je bio organiziran Filmski kviz sa ovogodišnjim svjetskim prvakom u kvizu Deanom Kotigom u kojem je stotinjak kvizaša provjeravalo znanje iz svijeta filma. Tu su bile i dvije Wine&paint radionice pod nazivom »Boje filma« koje su se u subotu održale u Hedonist Lounge baru.

Zahvale

Posebne zahvale organizatora išle su Gradu Novigradu, Istarskoj županiji - Upravnom odjelu za kulturu i obrazovanje Istarske županije, Turističkoj zajednici grada Novigrada, Zajednici Talijana grada Novigrada, Aminess Hotels&Campsites, CMIK-u Novigad gdje se odvijao najveći dio festivala, te ostalim mnogobrojnim sponzorima, kao i autorici statue Zlatnog patuljka Ani Kranjčić i idejnom dizajneru Toniju Buršiću.

- Ova tri dana nisu bila samo prikazivanje filmova nego i stvaranje sjećanja, rekla je direktorica festivala Gianna Buršić prilikom zatvaranja festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter