pulski filmski festival

Okrugli stol o domaćem filmu izvan granica Hrvatske: Primjetno povećanje zastupljenosti našeg filma u svijetu

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


U sadržajnom festivalskom ponedjeljku je održan i okrugli stol "Jedan za sve – zastupljenost domaćeg filma na međunarodnim festivalima", čija je moderatorica bila Miljenka Čogelja.

Moderatorica je naglasila da smo posljednjih nekoliko godina svjedoci značajnih uspjeha domaćeg filma na raznim međunarodnim festivalima diljem svijeta, no uzročno-posljedično otvara se pitanje o tome koliko uspjeh jednoga filma otvara vrata cijeloj kinematografiji te postoje li mehanizmi koji mogu osigurati bolju vidljivost i plasman domaćeg filma.

Opet se tu otvorilo pitanje malih kinematografija, te što su u biti male kinematografije naprama onim velikim, s velikim budžetima, proračunima te na velikim festivalima, kako su rekli neki od sudionika, nije lako malim kinematografijama probiti se.

O tome su govorili Nicola Marzano, filmski selektor i producent; Stefan Ivančić, filmski selektor (Locarno Film Festival, Festival autorskog filma); Irena Jelić, rukovoditeljica Odjela za promociju i plasman u HAVC-u; Katarina Prpić, producentica filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti" (Zlatna palma, Cannes 2024.), kao i Marija Stojanović, producentica ("Živi i zdravi", "Oaza").

- Važne su i koprodukcije, posebice za malene kinematografije, a regionalna komponenta u širem smislu važna je u kulturi. Zanimljivo je i kako nas percipiraju vani, kazao je Ivančić, dok se Nicola Marzano osvrnuo na činjenicu da je uspjeh malih kinematografija tim veći na raznim natjecateljskim programima, budući da teže pronalaze put u natjecateljske programe velikih festivala. Sudionici su govorili i o vlastitim iskustvima sudjelovanja na festivalima.

Uz uključivanje publike bilo je govora o tome kako te kinematografije mogu konkurirati velikim zemljama i razvijenijim kinematografijama, kao i o raznim strategijama i temama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter