Simbioza glamura i sedme umjetnosti

FOTO / U pulskoj Areni svečano otvoren 71. Pulski filmski festival

| Autor: Vanesa Begić


Nakon što je u kasnim poslijepodnevnim satima otvoren Festivalski centar u Domu hrvatskih branitelja, svečano otvorenje ovogodišnjeg, 71. Pulskog filmskog festivala upriličeno je večeras u Areni, a to je prvi put da festival traje od četvrtka do četvrtka umjesto od subote do subote, kao što je to bilo prijašnjih godina.
U ceremoniji otvaranja koju je režirao mladi pulski glumac i režiser Patrik Lazić uz voditeljicu Idu Prester, poznati hrvatski glumci i umjetnici najavili su filmove koji će se idućih sedam dana natjecati za Zlatne Arene te prikazani su isječci iz tih filmova kroz nekoliko tematskih cjelina.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nakon izvedbe hrvatske himne "Lijepa naša" i istarske svečane pjesme "Krasna zemljo" u izvedbi riječkog pjevača Sergeja Božića, poznatog prije svega iz "The Voicea" i uz pratnju na gitari Slađane Ćolović, program je nastavljen uz sudjelovanje poznatih i višestruko nagrađivanih Pulskih mažoretkinja i uz obraćanje direktorice Javne ustanove Pula Film Festival Tanje Miličić i umjetničkog ravnatelja Festivala Danijela Peka o važnosti i specifičnosti ovoga festivala gdje će ove godine biti prikazan iznimno veliki broj filmova u konkurenciji za nagrade – 11 filmova u kategoriji Hrvatski film i isto toliko u kategoriji Manjinske koprodukcije. Dakako, nisu izostale niti zahvale svima koji su omogućili održavanje ove manifestacije, kao i vjernoj publici.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Ove godine napravili smo eksperiment, festival otvorili četvrtkom i uspjeli jer ste vi tu. Micali smo prometne znakove, zatvarali ceste, oduzimali parking mjesta za potrebe festivala, hvala svima, hvala vama, kazala je Miličić, a Pek se zahvalio publici uz poruku da budu cijeli tjedan uz Pulski filmski festival.
Filmovi će se, kako su i naglasili, osim u Areni, prikazivati i u kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, kao i na popularnoj plaži Ambrela na Verudeli te na Brijunima u ljetnom kinu, a bogat je i program filmskih ostvarenja za najmlađe. Projekcije će biti na programu ujutro, poslijepodne, navečer, pa sve do kasno u noć. Uz filmove, tu su i tri festivalske izložbe, nekoliko programa predstavljanja knjiga i iznimno bogat glazbeni program gdje će, među ostalima, nastupiti i Baby Lasagna.

Predstavljen je i žiri koji će odlučiti o najboljima

Otvorenje nije moglo proći bez hommagea onima koji više nisu među nama, a dali su veliki doprinos festivalu i kinematografiji, uz posebno prisjećanje na čuvenog redatelja Veljka Bulajića.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Festival je otvorio poznati režiser Rajko Grlić, čiji je film "Svemu dođe kraj" bio na programu prve večeri u Areni. Prije toga, u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula prikazan je film "Šlager" Nevija Marasovića.
- Bila je 1964. godina prošloga stoljeća, i jedan je klinac dobio nagradu da provede tjedan dana u Puli. Tada se zarazio filmom, sada je taj klinac, stariji, tu je pred vama i proglašava festival otvorenim, kazao je Rajko Grlić.
Vatromet je, kao što je to zadnjih godina praksa, izostao, ali bile su tu zato svjetleće fontane kao uvod u filmski tjedan.
Kao i ranijih godina, prije samoga otvorenja bio je tu crveni tepih te filmske zvijezde koje su ulazile u Arenu. Simbioza glamura i sedme umjetnosti. Prije otvorenja ispred Arene je nazočne zabavljao Puhački orkestar grada Pule. U publici su bili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, župan Boris Miletić, te predstavnici raznih segmenata javnog života.
- Uspomene su naše privatno vlasnistvo, nitko nam ih ne može oduzeti, ne postoji embargo na uspomene, kazao je Emir Hadžihafizbegović, uz simpatične anegdote o izgubljenoj narukvici Milene Dravić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter