tradicionalni ljetni program

Uz fado Jelene Radan i Pedra Abreua i portugalski film "Alma Viva" otvoreno Ljetno kino u Rovinju

| Autor: Glas Istre
Koncert

Koncert


Očaravajućim koncertom fada u izvedbi vrhunskih glazbenih umjetnika Jelene Radan i Pedra Abreua, te projekcijom portugalskog filma "Alma Viva" u režiji Cristèle Alves Meira preksinoć je svečano otvoreno Ljetno kino u Rovinju na ljetnoj terasi "Vlado Benussi" rovinjske Zajednice Talijana "Pino Budicin". Tradicionalni ljetni program, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, do kraja srpnja donosi čak 57 projekcija 27 filmskih naslova, a koncertna uvertira kojom su organizatori počastili publiku bila je iznimno dojmljivi kulturni događaj koji će, sudeći po atmosferi i aplauzu, posjetitelji dugo pamtiti.

Sjajna pjevačica Jelena Radan i odličan gitarist s Madeire Pedro Abreu, koji surađuju već tri desetljeća, na rovinjsku su otvorenu scenu donijeli ljepotu i dušu fada. Publici su ispričali jedinstvenu priču o čežnji i neispunjenim željama - o saudade, o najvećoj portugalskoj fado pjevačici Amaliji Rodrigues, Portugalu i portugalskom narodu. Bio je to pravi koncert s dušom, na kojem su glazbenici svojom vrhunskom izvedbom oživjeli bogatstvo emocija tuge, sjete, čežnje, strasti, ali i radosti, sve ono što fado u sebi nosi. Kako bi približila fado posjetiteljima koncerta, Jelena Radan, iznimno prirodna i bliska sa svojom publikom, tijekom nastupa i prevodi dijelove tekstova, a svojim prekrasnim glasom uz autentičnu gitaru Pedra Abreua pjeva svoj fado koji "iscjeljuje stanje ravnodušnosti". Glazbeni stil, koji se u Portugalu njeguje još od 19. stoljeća, a obilježavaju ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih, glazbenici su predstavili kroz vrhunske izvedbe pjesama i publiku odveli na glazbeno putovanje sudbine i volje, mora, vjetra i kiše, straha i čežnje, ljubavi i strasti. Između ostalog, iz bogate saudade riznice velike Amalije Rodrigues, koja je nakon smrti dobila titulu "Glas Portugala" glazbenici, kojima je fado "pod kožom", su izabrali bolno lijepe pjesme "Estranha forma da vida" ("Čudni oblik života"), "Tudo isto e fado" ("Sve je to fado")… Cijeli koncert zapravo sažimaju riječi: "Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga izvođač fada izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje…".

Nakon koncerta, koji je publika nagradila srčanim aplauzom i pozivom glazbenika na bis, kao prvi film iz programa Ljetnog kina Rovinj prikazan je portugalski film "Alma Viva" redateljice Cristèle Alves Meira. U ovom šarmantnom filmu o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji, glavne uloge imaju Lua Michel, Ana Padrão i Jacqueline Corado. Film je premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu.

U sklopu Ljetnog kina Rovinj - na čijem je otvaranju riječi dobrodošlice izrekla Dubravka Svetličić, ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta - publiku do 31. srpnja očekuje bogat filmski program na ljetnoj terasi "Vlado Benussi" (Trg Campitelli 1), dok se u slučaju kiše i lošeg vremena program seli u kino Gandusio (Garibaldijeva 17). Ovaj tradicionalni ljetni program koji su pomno odabrali u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno donosi filmove za sve generacije. Riječ o filmovima koji su nagrađivani na uglednim festivalima, a na programu su i dobitnici Oscara. Projekcije počinju u 21.30 sati.

U nastavku ovotjednog programa, večeras, 4. srpnja u Ljetnom kinu igra romantična drama "Okus ljubavi" Anh Hung Trana (135 min) s Juliette Binoche i Benoîtom Magimelom u glavnim ulogama. Dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu i francuski kandidat za nagradu Oscar donosi priču iz 1885. godine o Eugenie, vrhunskoj kuharici koja radi za slavnog gurmana Dodina…Slijedi, u petak, 5. srpnja animirani film "Dječak i čaplja" (124 min), čiju režiju potpisuje Hayao Miyazaki. Film je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, a govori o dvanaestogodišnjem dječaku Mahitu koji je primoran preseliti s ocem iz Tokija na seosko imanje nakon tragične smrti njegove majke. Na selu susreće misterioznu sivu čaplju koja mu kaže da bi njegova majka mogla još uvijek biti živa. U subotu, 6. srpnja na programu je biografska sportska filmska drama "Čelična kandža" (132 min) Seana Durkina temeljena na istinitoj priči o nerazdvojivoj braći Von Erich, hrvačima koji su ispisali sportsku povijest sedamdesetih godina 20. stoljeća. U glavnim su ulogama Zac Efron, Jeremy Allen White i Harris Dickinson.

Uz filmski program na terasi "Vlado Benussi" Zajednice Talijana "Pino Budicin" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj – Rovigno tijekom cijelog srpnja paralelno se događa i bogat program u Kinu Gandusio, a osim repriza filmova koje će posjetitelji moći vidjeti i na otvorenom, na programu su i brojni drugi zanimljivi naslovi. Tako već ovaj tjedan 4., 5. i 6. srpnja program u Kinu Gandusio donosi animirani film "Gru i malci: neustrašivi špijuni" Chrisa Renaud.

Ulaznice za Ljetno kino se mogu kupiti na blagajni kina, koja se otvara 30 minuta prije projekcije filma, a brojevi telefona blagajne su 095-211 6577 i 095-211 6573. Za posjetitelje koji dolaze u kino na svoj rođendan ulaz je besplatan. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter