sedam dužnosnika i poduzeća

Nove sankcije EU-a protiv Irana zbog isporuke balističkih raketa i dronova Rusiji

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Europska unija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv sedam iranskih dužnsnika i sedam poduzeća zbog isporuke balističkih raketa i dronova Rusiji.

 Odluku o sankcijama donijeli su ministri vanjskih poslova država članica koji su se u ponedjeljak okupili u Luxembourgu.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Europsku uniju.

Na popisu sankcioniranih su tri iranske zrakoplovne tvrtke, dvije tvrtke za nabavu, koje su odgovorne za prijenos i opskrbu bespilotnih letjelica i odgovarajućih komponenti i tehnologija koje Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine. Sankcionirane su i dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom pogonskog goriva za lansiranje raketa i projektila.

Na popis sankcioniranih uvršten je zamjenik iranskog ministra obrane Sajed Hamzeh Ghalandari, visoki dužnosnici Islamske revolucionarne garde i šefovi poduzeća u iranskoj zrakoplovnoj industriji.

Iran negira da isporučuje rakete Rusije, dok američki državni tajnik Antony Blinken kaže da je više desetaka pripadnika ruskih oružanih snaga prošlo obuku u Iranu za korištenje balističkih raketa koje imaju domet od 120 kilometara.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter