ISTANBUL

U Turskoj se otvaraju trgovački centri i brijačnice, a mjere popuštaju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trgovački centri, brijačnice i saloni za ljepotu diljem Turske otvorili su se u ponedjeljak nakon gotovo dva mjeseca dok zemlja polagano ublažava restriktivne mjere donesene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. 

Državna televizija TRT pokazala je snimke trgovačkog centra u glavnom gradu Ankari, gdje je posjetiteljima s maskama dopušten ulazak nakon što im je provjerena tjelesna temperatura.

Broj ljudi koji smiju ući u trgovačke centre je ograničen, dok su dezinficijensi smješteni na određenim mjestima, a natpisi nastavljaju podsjećati ljude na mjere socijalnog distanciranja tijekom dana, prenosi TRT.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je slabljenje mjera prošli tjedan, a ukinuo je i zabranu putovanja u sedam gradova i pokrjainaa. Granice 24 grada, uključujući Istanbul i Ankaru, ostaju zatvorene do 19. svibnja, kad je nacionalni praznik u Turskoj. 

Oni koji imaju više od 65 i manje od 20 godina također će moći izlaziti iz kuće na ograničeno vrijeme određene dane u tjednu. Njima je bilo naređeno da duže od mjesec dana budu kod kuće.

Povratak u "novu normalu"uvodit će se postupno tijekom srpnja, rekao je Erdogan.

Frizeri i saloni su otvorili svoja vrata, dok osoblje i klijenti nose maske, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu. Ove radnje trebale bi raditi 12 sati na dan, primati limitiran broj mušterija te koristiti jednokratne ručnike, rečeno je u izvješću. 

U Turskoj je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo 47 ljudi, tvitao je u nedjelju ministar zdravlja Fahrettin Koca, s tome da je tijekom istog perioda zaraženo novih 1500 osoba. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter