PORTLAND

Trump kazao da savezni agenti ostaju u Portlandu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pripadnici saveznih snaga sigurnosti, raspoređeni u Portlandu u Oregonu zbog proturasističkih prosvjeda koji ne jenjavaju, ostat će u tom gradu sve dok se lokalna policija ne riješi "anarhista i agitatora", izjavio je u petak predsjednik Donald Trump.  

"Savezne snage unutarnje sigurnosti neće napustiti Portland sve dok lokalna policija ne očisti grad od anarhista i agitatora", poručio je Trump na Twitteru.

Šerifska služba SAD-a (U.S. Marshals Service) odlučila je prošli tjedan poslati 100 zamjenika saveznih šerifa kako bi osnažili snage sigurnosti koje čuvaju zgradu Saveznog suda u Portlandu, no njihovim dolaskom prosvjedi organizirani tijekom dva mjeseca u tom velikom gradu na sjeverozapadu zemlje su postali još napetiji.

Bijela kuća i vlasti Oregona su u srijedu dogovorili postupno povlačenje saveznih agenata, no točan datum nije određen, potvrdila je demokratska guvernerica te savezne države Kate Brown.

Prema tom dogovoru, lokalna policija bi trebala osigurati red i mir ispred Saveznog suda. Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler je priopćio da je policija počela s evakuacijom dijelova središta grada kod suda kako bi se pripremilo povlačenje saveznih agenata.

Nemiri u tom gradu su nastavak prosvjeda koji su izbili zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca ugušenog 25. svibnja koljenom bijelog policajca.

Taj je događaj pokrenuo val prosvjeda diljem SAD-a te iako su s vremenom oslabili, još su aktivni pojedini džepovi kao što je Portland. 

Demokratski zastupnici optužili su savezne agente u Portlandu da napadaju "mirne prosvjednike" i dolijevaju ulje na vatru umjesto da smiruju stanje.

Republikanci odgovaraju da je riječ o kriminalcima, a predsjednik Donald Trump kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom "zakona i reda" povećati popularnost četiri mjeseca do izbora.

Bijela kuća nastoji se u svojim istupima fokusirati na gradski kriminal, dok Trumpova popularnost pada zbog načina na koji je njegova vlada upravljala pandemijom koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter