Europske države napunile skladišta plina

RUSKI PRITISCI NISU URODILI PLODOM: Europa se budi, na Bledu najavljena reforma tržišta struje

Za početak, prijedlog je da se razdvoje cijene plina i struje, da ne budu ovisne jedna o drugoj. Potrebno je raditi i na likvidnosti energetskih tvrtki, što znači da će država morati snositi dio gubitaka koje će imati energetske tvrtke. Onda slijedi reforma tržišta električne energije što znači odvajanje cijena struje i plina, jer je i to tržište sada poremećeno. Mnogi se u Europi protive reformama, poput Austrije, Danske, Finske i Estonije, ali teško da će se reforme moći zaobići

| Autor: Jurica Körbler
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Nakon kaotičnog ljeta, kada je riječ o struji i plinu u Europi, napokon stižu i dobre vijesti da se Europljani ove zime ipak neće smrzavati. Ruski pritisci nisu urodili plodom, europske su se države snašle i napunile skladišta plina i sada lakše dočekuju zimu koja je po pesimističkim predviđanjima trebala biti najgora nakon Drugog svjetskog rata.

Ali, nije sve ipak posve ružičasto ni u situaciji kada su se europske države, ekspresno, odrekle ruskih energenata, bar u mjeri da ne dođe do restrikcija. Cijene su otišle u nebo i sada treba raditi na dugoročnim mjerama koje iziskuju mnoge promjene. Najavila je to i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, na Strateškom forumu na Bledu, koji svake godine krajem kolovoza okuplja europske lidere.

- Radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tržišta električne energije, kazala je u Sloveniji, a slične se inicijative čuju i u članicama EU. Sve se to događa u trenutku kada kulminira energetski rat Rusije i Europe, a Gazprom mnogim zemljama, poput Francuske, najavljuje smanjenje isporuke plina. Isto tako, iz Moskve dolaze prijetnje da će cijene energenata još više poskupjeti, što bi Europu dovelo u nezavidan položaj kada bi samo i jedino ovisila o ruskoj nafti i plinu.

Popravak energetskog tržišta

Što znači najava Ursule von der Leyen teško je do kraja pročitati, ali će se znati vrlo brzo, jer slijedi niz sastanaka na kojima će i cijene energenata biti na dnevnom redu. Tako će se već 7. rujna održati seminar na kojem će Europska komisija predstaviti modele ograničenje cijena energentima, na osnovu iskustava koje imaju Talijani, Grci, Španjolci i Portugalci. Dva dana kasnije u Bruxellesu je predviđen sastanak ministara energetike zemalja članica EU, na inicijativu češkog predsjedništva.

- Nećemo dopustiti Putinu da našteti našim građanima i našim poduzećima i zato moramo popraviti energetsko tržište. Europsko rješenje je dobro i treba ga primijeniti, kaže češki ministar industrije Josef Sikela.

Pripremaju se i veliki, pa francuski predsjednik Emmanuel Macron poručuje da je cilj u što skorije vrijeme realno sagledati stanje i poduzeti neophodne mjere da građani imaju dovoljne količine plina i struje, po prihvatljivim cijenama.

- Moramo se pripremiti za sve scenarije ove jeseni i zime, kaže Macron.

Popunjena skladišta plina

A summit Europskog vijeća trebao bi se održati polovicom rujna, Komisija predlaže da to bude 15. rujan, dan nakon što Ursula von der Leyen u Strasbourgu održi govor o stanju u Europskoj uniji. Tada bi i mnogo konkretnije rekla što će Komisija poduzeti, na osnovu onog što je najavila na Bledu, pa bi europski lideri mogli imati jasniju sliku i stanja i prijedloga za dalje.

Kako sada stoje stvari skladištenje plina ipak ide bolje nego što se očekivalo. I Hrvatska ispunjava plan, pa se do zime može očekivati puno ili gotovo puno skladište. Francuska je također napunila skladišta, Njemačka oko 80 posto, a Poljaci 100 posto. Mnogi nabavljaju ukapljeni plin, Hrvatska oko proširenja LNG terminala ima velike planove, ali sada se sve više počinje razgovarati o struji. Suša je učinila svoje, cijene struje također vrtoglavo rastu i jasno je da Europi treba novi model tržišta strujom.

Neki u Europi i kalkuliraju, poput Nizozemske, koja zarađuje na skupljem plinu. Europski čelnici svjesni su da bi novo divljanje cijena ugrozilo Europljane, koji će već sada plaćati plin bar 50 posto skuplje nego prošle godine. Neke računice pokazuju da u Njemačkoj izdaci za plin i grijanje veće kuće rastu godišnje sa 2.500 na 3.500 eura, ali ni to nije završna cijena. Za mnoge bi sadašnja situacija bila neodrživa i europski lideri moraju naći rješenje.

Austrija i Belgija donijele su mjere koje bi trebale ograničiti rast cijena plina. A sljedećih dana bit će najvažnije vidjeti što slijedi na relaciji Bruxelles - Moskva. Očito se i Putin preračunao, smatrao je da će lako i brzo pobijediti Europljane ucjenama oko energije, ali to se ipak nije dogodilo.

U konačnici će najveću štetu imati sam, a dugoročno to znači silne ekonomske probleme. A kako najavljuje i Ursula vom der Leyen, Europa ima u pripremi i scenarij da se potpuno odrekne ruskog plina. Za Putinovo carstvo to bi ipak bila katastrofa.

Kada je riječ o Njemačkoj, najvažnije je pitanje hoće li već ove zime potpuno prestati isporuka plina iz Rusije ili će se u posljednji trenutak naći neko rješenje. Brojne su i tržišne špekulacije, pa neke njemačke firme već sada najavljuju da će prestati s radom. Pitanje je i hoće li racionalizacija koja je usvojena na nivou cijele EU dati rezultata, a Nijemcu su tu posebno rigorozni.

Zanemarena zaštita okoliša

Prostorije će se grijati do 19 stupnjeva, što je za hrvatske prilike nezamislivo. Kako sada stoje stvari ipak su te mjere EU samo dobrovoljne, što će neki poštivati, a neki neće. Nijemci vraćaju i ugljen, pa od zvonko najavljenih mjera za zaštitu okoliša u dogledno vrijeme ipak neće biti ništa. Politika koju su propagirali zeleni dovedena je u pitanje, jer bi industrijske zemlje prelaskom na 'čistu' energiju došle u ovom času u takvu krizu da bi ekonomije naprosto pucale. A kada krene loše Nijemcima, to se održava na cijelu EU. Da o Hrvatskoj i ne govorimo.

Za početak, prijedlog je da se razdvoje cijene plina i struje, da ne budu ovisne jedna o drugoj. Potrebno je raditi i na likvidnosti energetskih tvrtki, što znači da će država morati snositi dio gubitaka koje će imati energetske tvrtke. Onda slijedi reforma tržišta električne energije što znači odvajanje cijena struje i plina, jer je i to tržište sada poremećeno. Mnogi se u Europi protive reformama, poput Austrije, Danske, Finske, Estonije, ali teško da će se reforme moći zaobići.

Što sve to znači za nas? Teško je reći, jer smo upravo svjedoci nevjerojatne pljačke koja je nezamisliva u sređenim europskim državama. Mi ni ne znamo što se događa unutar Ine, ali sada znamo da su pljačka i grabež itekako uzeli maha. Nevjerojatno je da se dogodi to što se dogodilo, a da nitko u Ini nije imao pojma. Po dobrom starom običaju neće se ići dubinski istraživati niti će javnost ikada saznati detalje iza kulisa, ali nezadovoljstvo građana ovaj puta može kulminirati.

Teško će biti 'prodati' priče o skupljem plinu i struji, a istovremeno ne raščistiti jednu od najvećih afera u Hrvatskoj. Tako je 'vruća jesen' počela već u kolovozu, a što će biti sa strujom i plinom, prije svega cijenama, tek ćemo saznati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter