HONG KONG

Pri kraju opsada kampusa u Hong Kongu jer su u nedjelju izbori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hongkongški sveučilišni kampus koji je pod opsadom preko tjedan dana, u subotu je izgledao kao napuštena pustopoljina s manjim brojem prosvjednika u skrivenim skloništima, budući da su pripreme za nedjeljne lokalne izbore u fokusu stanovnika Hong Konga. 

Opsada se približila svome kraju, dok su neki prosvjednici na Politehničkom Sveučilištu na poluotoku Kowloon očajnički tražili izlaz, a drugi su se zakleli da se neće predati.

"Ako napadnu ima mnogo mjesta gdje se možemo sakriti", kazao je Sam, dvadesetjednogodišnji student za Reuters.

Drugi prosvjednik, Ah Chung, s maskom na licu i crvenom trenirkom Politehničkog sveučilišta, rekao je kako planira ostati. 

"Ostat ću ovdje, ali nadajmo se ne zauvijek", rekao je ironično.

Novinari i osobe koje pružaju pomoć prosvjednicima bili su brojniji od šačice prosvjednika koja je ostala na kampusu.

Mnogi od preostalih prosvjednika skriveni su i boje se mogućeg uhićenja, rekao je dvadesetdvogodišnji Woo Kwok Wang, predsjednik studentskog zbora sveučilišta. 

"Oni se plaše kontakta s drugim ljudima jer misle da će ih možda socijalni radnici ili pravnici nagovoriti da se predaju", rekao je.

Oko 1000 osoba policija je uhitila ili zabilježila, od kojih je 300 maloljetno, tijekom opsade u kineskom gradu sa značajnom autonomijom.

Policija je postavila visoke plastične barikade i ogradu oko kampusa.

Prijepodne su policajci dopustili građanima da prolaze pored postavljenog kordona i posjećuju obližnje trgovine.

Neki ceste pored kampusa puštene su u promet. 

Velik broj registriranih za izbore

Na lokalnim izborima istaknute su 1104 kandidature za 452 mjesta u Gradskom vijeću.

Rekordnih 4, 1 milijuna građana, od ukupno 7, 4 milijuna stanovnika prijavilo se za glasanje, čemu je pomogla kampanja za registriranje tijekom višemjesečnih prosvjeda. 

Mladi pro-demokratski aktivisti kandidirali su se u određenim područjima gdje su nekoć dominirali pro-pekinški kandidati.

Australske novine Age u subotu su objavile kako kineski špijun traži azil u Australiji nakon što je obznanio da je upoznat s detaljima pekinškog upliva u unutarnja pitanja Hong Konga, Tajvana i Australije.

Prebjeg, identificiran kao Wang "William" Liqiang, je, prema pisanju Agea dao australskoj obavještajnoj službi ASIO-u identitete visokorangiranih kineskih vojnih obavještajaca u Hong Kongu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter