TEL AVIV/RAMALA

Palestinski vođa Abas sastao se s izraelskim ministrom obrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Palestinski predsjednik Mahmud Abas susreo se s izraleskim ministrom obrane Bennyjem Gantzom kasno u nedjelju, što je prvi Abasov susret s istaknutim članom izraelske vlade u posljednjih nekoliko godina.

Gantz se susreo s Abasom u Ramali, a raspravljali su o sigurnosnoj politici te civilnim i ekonomskim pitanjima, potvrdio je Gantzov ured.

Gantz je rekao Abasu da Izrael želi donijeti mjere za jačanje palestinske ekonomije, a sugovornici su se dogovorili da će nastaviti razgovore, objavio je Gantz na Twitteru.

Čelnik izraelske agencije Cogat Ghasan Alyan i šef palestinske obavještajne službe Madžid Faraj također su bili na sastanku, kazao je Gantzov glasnogovornik.

Međutim, na kraju sastanku su Gantz i Abas razgovarali nasamo.

Prvi je to sastanak u posljednjih skoro desetljeće tako visokih predstavnika Izraela i Palestinske samouprave. Nedugo prije sastanka izraelski premijer Naftali Bennet se vratio iz SAD-a, gdje se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori pod američkim posredništvom stoje u mjestu od 2014.

Nakon što je Biden postao predsjednik Abas je izrazio želju za ponovnim pokretanjem bliskoistočnog mirovnog procesa, čiji bi cilj bila neovisna palestinska država.

Međutim, novi pregovori u bliskoj budućnosti nisu vjerojatni. Bennett je čelnik stranke Yamina, koja podržava izraelske doseljenike na Zapadnoj obali i protivi se uspostavi palestinske države.

Glasnogovornik Hamasa, koji upravlja Gazom, kritizirao je sastanak kao "nastavak iluzije" da je pomirenje s Izraelom moguće.

Dijalog s Izraelom produbit će palestinske podjele, kazao je, pozvavši na odbacivanje normaliziranja odnosa s okupacijskom silom.

EU, Izrael i SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter