TEL AVIV

Novi izraelski šef diplomacije: mirovni plan u dogovoru sa SAD-om

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi izraelski ministar vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da bi njegova zemlja trebala anektirati naselja na Zapadne obale u dogovoru sa SAD-om, no bez remećenja mirovnih sporazuma s Jordanom i Egiptom iz 1994. i 1979. godine. 

Gaby Ashkenazi, iz saveza Plavi i bijeli, nazvao je kontroverzni plan za Bliski istok Donalda Trumpa "povijesnom prilikom za oblikovanjem izraelske budućnosti u narednim desetljećima."

Dodao je da će se na planu odgovorno raditi i da bi bilo dobro da on bude "u dogovoru sa SAD-om, ali uz očuvanje mirovnih sporazuma i izraelskih strateških interesa."

Novi šef diplomacije to je rekao prigodom primopredaje dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu u ponedjeljak, dan nakon što je prisegnuo s ostatkom nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva, oformljene dva i pol mjeseca nakon  izbora 2. ožujka. 

Američki predsjednik Donald Trump 28. siječnja je predstavio mirovni plan za Bliski istok, vrlo povoljan za Izrael i na štetu Palestinaca.

Prema tom planu, Jeruzalem bi trebao “ostati pod izraelskim suverenitetom”. Izrael bi također trebao zadržati suverenitet nad svim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima živi više od stotinu ljudi. 

Kaže se da dolina Jordana ostaje pod potpunom izraelskom kontrolom.

Palestinci su plan odbacili.

Koalicijski dogovor koji su potpisali premijer Benjamin Netanyahu iz desno orijentiranog Likuda i Benny Gantz, čelnik Plavih i bijelih, omogućuje Netanyahuu da od vlade i parlamenta traži da glasaju za aneksiju već početkom srpnja. 

Poput Gantza, Ashkenazi je umirovljeni general, koji je služio kao šef izraelske vojske od 2007. do 2011.

Taj se 66-ogodišnjak pridružio Plavima i bijelima kad je stranka osnovana početkom 2019., prije izbora u travnju te godine.

Netanyahu će kao premijer služiti 18 mjeseci, nakon kojih će premijersko mjesto preuzeti Gantz.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter