informacije još nejasne i proturječne

Napadnuta dva tankera kod Irana. Novi rat na pomolu?

| Autor: (GI)

DVA tankera, norveškog i japanskog vlasnika, napadnuti su danas u Omanskom zaljevu, u neposrednoj blizini obale Irana i strateški važnog Hormuškog tjesnaca kojim se ulazi u Perzijski zaljev, javlja Index.hr

Tvrtka koja je unajmila jedan od tankera javila je kako sumnja na napad torpedom, dok vlasnik drugog tankera navodi da je taj brod napadnut dvaput, i to "nekom vrstom granate". Pomorski broker upućen u incident izjavio je pak da se možda radilo o magnetskoj mini, prenosi Reuters.

Informacije su u svakom slučaju i dalje prilično nejasne i proturječne. Iran je izjavio da je spasio 44 člana posade s dvaju brodova nakon "nesreće" te da su prebačeni na iranski otok Jask. Iran je također izrazio "zabrinutost" zbog "sumnjivih" incidenata s tankerima koji su bili "pogođeni", ali nije precizirao tko ih je pogodio, prenosi AFP. Jask se nalazi 20 kilometara od obale Irana.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif izrazio je skepsu oko vijesti o incidentu, tvrdeći kako "sumnjivo nije dovoljna riječ za ono što se vjerojatno dogodilo jutros". Neovisno o iskrenosti sumnji iranskog ministra, zaista je čudna okolnost da je do napada došlo baš dok je japanski premijer Shinzo Abe u posjetu Iranu - a jedan od napadnutih tankera je u japanskom vlasništvu.

Štoviše, Abe je još jučer, nakon sastanka s iranskim predsjednikom Hasanom Ruhanijem, upozorio da  bi "slučajni sukob" mogao biti izazvan usred povišenih američko-iranskih tenzija i da se takvo nešto mora izbjeći. Danas, nažalost, njegove riječi zvuče gotovo proročanski. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter