susret s dužnosnicima

Von der Leyen: Crna Gora napreduje na putu ka EU

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Crna Gora je izrazito napredovala na putu pristupanja i odlično je čuti vaše ambicije poručila je subotu u Podgorici predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen, nakon susreta s crnogorskim dužnosnicima.

Ocijenila je da Crna Gora ima šire i ambicioznije ciljeve te je sigurna da će zajedno s EU-om i s crnogorskim građanima ostvariti rezultate.

“Uz vas smo. Podržavamo koliko god možemo. Naglašavamo šta je neophodno pošto postoji čitav set reformi. To prate i investicije. Ti su uvjeti jasni - ali postoji i značajan napredak u Crnoj Gori. Impresionirana sam i brzinom i kvalitetom kako Crna Gora napreduje”, rekla je Von der Leyen na  konferenciji za novinare s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

Crnogorski premijer Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora pokazala da je posvećena putu ka Europskoj uniji.

“Nakon manje od godinu dana Crna Gora je uspjela ostvariti dosta stvari i pokazati da je posvećena europskom putu", rekao je Spajić. On je zahvalio Ursuli von der Leyen na podršci.

"Dosta smo uradili, ali mislim da u budućnosti moramo uraditi mnogo više, a da bi to učinili treba nam podrška cijelog društva", rekao je crnogorski premijer.

On je kazao kako očekuje da Crna Gora do 2028. godine bude dio EU-a.

Prethodno se predsjednica Europske komisije sastala s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji je poručio da je u obostranom interesu "intenzivni tempo zatvaranja poglavlja nakon dobivenog IBAR-a, neophodan da bi zemlja ostvarila cilj i postala 28. država članica EU do 2028. godine”.

Crna Gora je nakon stanke od četiri godine sredinom ove godine ispunila uvjete za IBAR (Izvješće o ispunjavanju privremenih mjerila). Crna Gora je u pregovorima u 12 godina otvorila 33, a privela kraju 3 poglavlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter